Sport

2013.09.20. 15:03

Braun Éva trónjára hajtanak

Braun Éva és a Pergel Szandra–Madarász Dóra duó trónjára tör a hazai élmezőny a hétvégi Szekszárd Kupán. A kétnapos versenyen szombaton a felnőttek, vasárnap az ifik vetélkednek.

TEOL/Rónai Gábor

Évek óta a hazai versenynaptár egyik legrangosabb versenyének számít a Szekszárd Kupa. A tradicionális verseny annak idején Sárköz Kupa néven vonult be a köztudatba, a mostani nevét a Szekszárd AC adta. A megyeszékhely élklubja 1998-ban nevezte át a viadalt, azóta minden évben megrendezik. Sáth Sándor szakmai igazgató és lelkes kis csapata idén tizenhatodik alkalommal látja vendégül a magyar élmezőnyt, és a szomszédos országok reprezentánsait. És a hazai menők örömmel jönnek Szekszárdra, mert mindig egy jó hangulatú versenybe csöppennek, nem mellékesen pedig kiváló erőfelmérő is a rangos esemény.

Nem lesz ez másképp idén sem, a legjobbak egytől egyik ütőt ragadnak. Az előzetes információk alapján a két korosztályban (felnőtt, ifi) összesen közel kétszáz nevezés várható. Az egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy kik jönnek el a versenyre (a nevezések még nem zárultak le), de az biztos, hogy a ranglistapontokért zajló viadalt nem szokták kihagyni a legjobbak. A múltban jópár klasszis megfordult már a szekszárdi sportcsarnokban, kezdve a románok egykori legjobbján, az éveken át a Postásban játszó Otilia Badescutól a mai legjobb magyarig, Póta Georginával bezárólag. Természetesen az elmúlt évtizedek két legjobb magyarja, Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina is megmutatta már magát. A mai mezőnyből talán utóbbi miatt érdemes kilátogatni a csarnokban, a Budaörs sztárja mellett Madarász Dórára és Pergel Szandrára érdemes figyelni, nem megfeledkezve a sportág nagyasszonyáról, Braun Éváról sem, aki nem mellékesen címvédője az egyéni versenyszámnak.

Ami pedig a hazaiak esélyeit illeti, Sáth Sándor szakmai igazgató elsősorban párosban vár jó eredményt (ami akár érem is lehet) a Tóth Kata–Szvitacs Alexa egységtől. Fájdalom, hogy Ema Recko egészségi állapota nem engedi, hogy asztalhoz álljon, pedig ő is képes lehetett volna arra, hogy akár dobogóig is meneteljen. Az ifiknél Fuderer Dalmától remél kiugrást a szakmai vezető, ő egyéniben és párosban is képes az éremszerzésre. A házigazda szekszárdiak eddig 2006-ban produkálták a legjobb eredményt, a kínai Li Meng Jiao könnyedén nyert egyéniben és párosban is. Utóbbiban az a Molnár Zita volt a párja, aki a Szekszárd Kupa újkori történetének legeredményesebbjének számít (egyéniben háromszor, párosban hatszor nyert).

A Szekszárd Kupa pontos menetrendje
Szombat 10 óra: felnőtt női páros. 11.30 óra: felnőtt női egyes selejtező. 13.30: felnőtt női egyes főtábla. Vasárnap 10 óra: ifjúsági leány páros. 11.30 óra: ifjúsági leány egyes selejtező. 13.30: ifjúsági leány egyes főtábla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!