Sport

2016.01.11. 10:52

Amerikai mesterlövész

Németh Krisztián, az amerikai Sporting Kansas City és a magyar labdarúgó-válogatott támadója szombaton Szekszárdon ünnepelte 27. születésnapját. Az este folyamán az Alisca Borrend borlovaggá is avatta a labdarúgót a Fritz Pincében. „Némó” megígérte, hírét viszi a szekszárdi boroknak, és még visszatér a Tolna megyei városba.

Berg Sándor ([email protected])

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Válogatottak és élvonalbeli futballisták ünnepelték Németh Krisztián 27. születésnapját (Fotók: Makovics Kornél). KATTINTSON A FOTÓRA A TOVÁBBI KÉPEK MEGTEKINTÉSÉÉRT!
[/caption]

– Úgy hallottam, kedveli a jó borokat.
– Ha választani kell, mindenképp a bor mellett szavazok, szeretem a minőségi bort. Elárulom, otthon is van egy kisebb gyűjteményem belőlük, természetesen szekszárdi is akad köztük – felelte Németh Krisztián a Tolnai Népújságnak.
– Vörös vagy fehér?
– Egyértelműen vörös.
– Most, hogy borlovaggá avatták, ahogy a fogadalomban is áll, vinnie kell a szekszárdi bor jó hírét szerte a világba!
– Ígérem, hogy ennek eleget is fogok tenni! Amerikába is viszek magammal, hogy megkóstoltassam az ottani csapattársaimmal, barátaimmal, ismerőseimmel.
– Mi szél hozta Szekszárdra?
– A családom révén van kötődésem a városhoz, illetve nem olyan régen volt a születésnapom. Arra gondoltunk, hogy itt ünneplem meg a barátaimmal.
– Járt már korábban is a tolnai megyeszékhelyen?
– Sajnos még nem. De idefelé jövet áthaladtunk a városon, és magával ragadott. Persze napközben biztosan még szebb, kár, hogy későn érkeztünk, a sötétben sokat nem lehetett látni az autó ablakán keresztül. Viszont megígérem, hogy még visszatérek önökhöz egy olyan időpontban, amikor jobban körbe tudom járni a várost. Például ősszel a Szüreti Napok alkalmával, úgy hallottam, hogy az nagy esemény.

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Toghelle Sándor (balról) és Feczesin Róbert ismerkedik a borokkal.
[/caption]– Szakmázzunk egy kicsit: remek idényt zárt tavaly az amerikai bajnokságban, debütáló évében fontos gólokat szerzett, például az ön találatára is szükség volt a kupasikerhez. Ilyen évre számított?
– Nagyon örülök, hogy kijött a lépés, hiszen tizenhat gólt és hat asszisztot jegyeztem az első évemben, sőt az év góljának is az egyik találatomat választották Amerikában (a Portland Timbers ellen szerzett szólógólja még az Év magyar gólja is lehet, ugyanis a MLSZ zsűrije a három legszebb találat közé szavazta be – A szerk.). Az szezon elején tudtam, azon fog múlni az egész évem, hogy miként sikerül a felkészülésem, és hogy mennyire kerülnek majd el a sérülések. Mindkét tényezőben szerencsés voltam, remélem, hogy ez idén sem lesz másképp. Sokat számított az is, hogy gyorsan be tudtam illeszkedni az új együttesembe. Egy nagyon jó környezetbe kerültem be, remek a csapaton belüli összhang, valamint csatárként az sem elhanyagolható szempont, hogy támadófocit játszunk. Mindig ebben a szellemben lépünk pályára.
– Egy év elteltével már látja mi a különbség az amerikai és az európai foci között?
– Azt kell mondanom, hogy mentalitásban nagyon más a kettő. Európában jó pár éve az eredményességen van a hangsúly, ott mindig nyerni kell. Ha ez nem sikerül, gyorsan elővesznek valakit. Egyszóval jóval nagyobbak az elvárások a klubok, de legfőképpen a játékosok felé. Ez pedig elég gyakran a játék rovására megy. Amerikában sokkal nyugodtabbak a körülmények, nincs akkora teher a futballistákon. Az amerikai bajnokságban a szezon végén nem esik ki egy csapat sem az élvonalból – ahogy a tengerentúlon más sportágakban, például a kosárlabdában és az amerikai fociban is van –, hanem a rájátszásért kell harcba szállni. Talán emiatt szabadabb a játék, nincs akkora nyomás, ezáltal izgalmasabbak és látványosabbak is a találkozók.

– Úgy tűnik, kint megtalálta a számításait, és a vezetőség is elégedett önnel, hiszen új szerződést kapott.
– Így van, éltek az opciós jogukkal, így a nemsokára kezdődő idényben is ott játszom majd. Ahogy említettem, remek a csapaton belüli összhang, tudunk egymásért küzdeni, úgy gondolom, hogy ennél több nem kell. Már megismertem a várost, engem is egyre többen ismernek fel az utcán, ami jól esik.
– Most van a legjobb korban, jó szezont is produkált, biztosan akadnak kérői szép számmal. Láthatjuk még európai együttes mezében?
– A fociban bármi megtörténhet. Szerződésem van a Kansas City-vel, így erre nem tudok mit mondani. Jól érzem magam ott, ahol most vagyok, de ennek ellenére bármi előfordulhat.

[caption id="" align="alignright" width="400"] Németh Krisztián kiállta a próbát, de azért marad a labdarúgásnál
[/caption]– Milyen volt belülről megélni a válogatott sikerét, azt, hogy 44 év után ismét kijutottunk az Európa-bajnokságra?
– Nagyszerű érzés volt! Kiskoromban csak álmodni mertem róla, hogy a magyar válogatott soraiban megélek egy ekkora sikert, most pedig részese is lehettem ennek. Együtt örülni és ünnepelni a szurkolókkal, hogy ennyi év után végre ott leszünk egy nagy tornán, hihetetlen volt!
– Nyáron akár Franciaországban is kóstolgathatná a jobbnál jobb borokat, helyette viszont az Európa-bajnokságon mutathatja meg, mit tud. Mire lehetünk képesek a kontinenstornán?
– Sok idő van még addig, nehéz ezt most még megmondani. Nagyon messze van még a június, rengeteg minden történhet addig. Nem szeretnék nagy kijelentéseket tenni, de mindig is optimista típus voltam, most is az vagyok. Egy tisztességes, jó felkészülés az alapja mindennek. Ha azt elvégeztük, és jó erőben érkezünk meg a tornára, akkor bármi megtörténhet. Ha a Norvégia elleni pótselejtezőkön mutatott teljesítményünket át tudjuk menteni júniusra, akkor akár tovább is juthatunk a csoportunkból.

Névjegy

Németh Krisztián 1989. január 5-én született Győrben. Profi pályafutását az MTK Budapestnél kezdte 2005-ben. Két évvel később leigazolta az angol élvonalban szereplő Liverpool FC, majd kölcsönben játszott a Blackpoolban és az AEK Athénban. 2010-ben a görög rekordbajnokhoz, az Olympiakosz Pireuszhoz igazolt, onnan az Olympiakosz Voloszhoz vezetett az útja. Megfordult ismét az MTK-nál, majd a holland RKC Waalwijk és a Roda JC következett. 2014 decemberében igazolt az amerikai élvonalban (MLS) szereplő a Sporting Kansas City-hez. Első idényében 16 gólig és 6 gólpasszig jutott, csapatával megnyerte az amerikai kupát. Szerepelt az U17-es, U19-es és U21-es válogatottban, a 2009-es, U20-as világbajnokságon tagja volt a bronzérmet szerző csapatnak, három gólt is szerzett a tornán. A felnőtt válogatottban eddig 23 alkalommal szerepelt, 3 gólt szerzett. Legutóbb a Görögország elleni Eb-selejtezőn volt eredményes, akkor két találatot jegyzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!