Sport

2016.01.21. 12:45

Életre kel a sorozat

Jó hír a motorsport szerelmeseinek, hogy négyéves szünet után idén ismét Dél Kupát rendeznek a térségben. Langer József, a versenysorozat szervezője lapunknak beszélt a kupa részleteiről és az egyesület további céljairól.

Berg Sándor ([email protected])

– Mi is pontosan az a Dél Kupa?
– Magyarország déli és nyugati, de inkább déli régiójának motokrosszosai számára életre hívott versenysorozatról van szó. Nyolc fordulóból állt a bajnokság, amelyben amatőr és profi versenyzők is megmérettethették magukat – válaszolt Langer József, aki vitathatatlanul sokat lett és a mai napig is tesz a motorsportért. – El sem tudja képzelni, mennyi sportbarát gyűlt össze egy-egy ilyen alkalomkor.

– Miért lett vége?
– Családommal kiköltöztünk Németországba, onnan pedig nem tudtam volna irányítani a napi ügyeket. Nemrég azonban végleg hazajöttünk, és szeretném újra beindítani a motokrosszozást a térségben. Ennek pedig talán a legjobb módja, ha 2012 után ismét életre hívjuk a Dél Kupát!

– Vannak már elhatározások ezzel kapcsolatban?
– Olyannyira vannak, hogy 2016-ban már versenyeket rendezünk. Igaz, hogy idén csak négy fordulóból fog állni a kupasorozat, de úgy gondolom, hogy kezdésnek ez mindenképpen megteszi. Pontos dátumokat ezzel kapcsolatban nem tudok egyelőre mondani, de próbáljuk úgy elosztani majd a versenyeket, hogy körülbelül kéthavonta egyet meg tudjunk rendezni. Nálunk az idény áprilistól októberig tart, ebben az időszakban lesznek majd a versenyek. Az már biztos, hogy az első kör Zombán, a második Mágocson, a harmadik Pakson lesz, míg a záró fordulóban ismételten Zombára látogat majd a mezőny – ahol egyébként 2012 júniusában endurokrossz nemzetközi bajnokságot rendeztünk. Tehát úgy gondolom, hogy a helyszínekkel nem lesz gond. Minden verseny után díjazzuk a dobogósokat, az évet pedig díjkiosztó bállal zárjuk.

– Kik nevezhetnek a sorozatra?
– A kupa legfontosabb célja az utánpótlás-nevelés, ezért elsősorban a gyerekeket várjuk, akik éreznek magukban elég elszántságot. De természetesen az amatőrök és a profik jelentkezését is várjuk. A motokrossz mellett a quadozás szerelmeseit is várjuk!

– Kicsit távolinak tűnik, de a sorozat zárásakor mivel lenne elégedett?
– Az mindenképp jó visszajelzés lenne, ha a versenyeket 70-110 körüli létszámmal tudnánk indítani. Ennek megvan a reális esélye, ugyanis az ország minden tájáról szoktak érkezni versenyzők. Erre jó példa az édesapám emlékére életre hívott tavalyi 10. Id. Langer József-emlékverseny, ahol rengetegen jöttek el a rossz időjárás ellenére is. Az indulók mellett egy-egy versenyen az ötszáz-ezer fős nézőközönség sem szokatlan. Ha hasonló számokat tudunk produkálni, és lesznek olyanok, akik ennek hatására kezdenek el ismerkedni a motokrosszal, már megérte belevágnunk.

– A kupasorozat újjáélesztése mellett a korábbi dicséretre méltó hagyományairól sem mondanak le, gondolok itt a jótékonykodásra.
– Nem szeretnénk, és nem is fogjuk megszakítani ezeket. Egyesületünk idén is szervez véradó napot, valamint pénzgyűjtést is szervezünk, mellyel a Balassa János Megyei Kórház gyerekosztályát támogatjuk. Tavaly közel 66 ezer forintot sikerült összegyűjtenünk, a véradók száma pedig harminc fő felett volt.

– Önnel mi a helyzet? Versenyzik még vagy most már csak szervezőként tevékenykedik?
– Életem a versenyzés, úgyhogy nem szeretnék felhagyni vele. Idén elindulok a motokrossz és az endukrossz magyar bajnokságban is, talán még nem öregedtem ki belőle – mondta mosolyogva. – Emellett az egyesületünket is újra fel kell építenünk, amihez szívesen fogadjuk a szponzorok és az önkormányzat támogatását. Úgy gondolom, hogy egy nagy összefogással sokra viheti ez a sportág Tolna megyében!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!