cselgáncs

2020.02.24. 17:18

Cirjenics bronzérmet szerzett Düsseldorfban

Berg Sándor

Forrás: MW

A tavaly októberi, Brazíliavárosban szerzett Grand Slam-bronzérem után a hétvégén a Düsseldorfban megrendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam viadalon állhatott fel a dobogó legalsó fokára Cirjenics Miklós, az Atomerőmű SE 100 kilogrammosok között szereplő dzsúdósa.

A 29 éves magyar cselgáncsozó az első két fordulóban könnyedén jutott túl kazah, majd kubai riválisán (előbbit fojtással, utóbbit bokasöprés utáni fojtással győzte le), hogy aztán az őt két hete Párizsban búcsúztató holland Simeon Catharinnek aranypontban, leszorítással vághasson vissza. A nyolc között a regnáló világbajnok Jorge Fonseca következett, s bár egyenrangú partnere volt Cirjenics a portugálnak, egy térdelő válldobás vazari és három intés a vigaszági folytatást jelentette neki.

A paksiak olimpikonja felszívta magát a folytatásra, két vazari vetődéses kardobással búcsúztatta ír ellenfelét, a bronzmérkőzésen pedig a brazil Buzacarinin egy térdelő alkartámaszos válldobást sikerült végrehajtani, ami dobogót és 500 pontot eredményezett.

- Brazíliavárosban nem volt ilyen erős a mezőny, és az ellenfelem nem állt ki a bronzmeccsre, vagyis ez a siker igazi értékmérő, és boldog vagyok, hogy végre itt tartok. Keserű hónapokon vagyok túl, két éve szintén februárban éppen itt, Düsseldorfban kezdődött a szenvedésem, azt hittem, sosem jövök ki belőle – fogalmazott a bronzérmével öt helyet előre lépve a világranglistán már a huszonharmadik pozícióba feljött Cirjenics Miklós a Nemzeti Sportnak.

Így áll jelenleg

A nyári olimpiára súlycsoportonként az első 18 helyezett szerez kvótát, azonban nemzetenként csak egy, ezért jelen állás szerint a súlycsoportjában 23. helyen álló Cirjenics elől hat vetélytárs esik ki. Ez azt jelenti, hogy ha most zárulna a kvalifikációs sorozat (az indulók egyébként a nemzetközi szövetség május 25-i világranglistájáról kerülnek az olimpiai mezőnybe), a paksi dzsúdós a 2016-os riói játékok után a tokiói olimpiára is utazhatna.

... és a többiek

A düsseldorfi GS-n tizenegy magyar dzsúdós indult, de csak Cirjenics Miklós szerzett érmet. Mellette Sipőcz Richárd (+100 kg) egy ötödik, Özbas Szofi (63 kg) egy hetedik hellyel gyarapította a mieink eredményességét. Rajtuk kívül Ungvári Miklós (73 kg) és Szabó Frigyes (73 kg), Ungvári Attila (81 kg), Vég Zsombor (100 kg), Karakas Hedvig (57 kg), Gercsák Szabina (70 kg), Salánki Evelin (78 kg) és Szigetvári Mercédesz (+78 kg) is helyezetlenül zárt.

Borítóképünkön Cirjenics Miklós (jobbról a második) örül az éremnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!