Sorrend

Szilágyi László

Cristiano Ronaldo klubváltása és az év elején újraéledező európai klubfutball háttérbe szorította egy kétes megítélésű sportoló visszavonulását. A futballtörténelem egykori legdrágább átigazolása, Gareth Bale azon kevés játékosok közé tartozott az élsport világában, aki képes volt elrugaszkodni a közhelyszerű megnyilvánulásoktól, a cardiffi játékost a humora is megkülönböztette a tucatlabdarúgóktól. 2019-ben a magyar válogatott legyőzése garantálta Wales­nek a 2020-as (utóbb kiderült, a 2021-es…) Európa-bajnokságon való részvételt. Bale előbb a pályán tündökölt, Nagy Zsolt és a teljes magyar balszárny képtelen volt őt semlegesíteni, szemlátomást élvezte a játékot azon a novemberi, hűvös cardiffi estén. De 2019. november 19-e nem a játéka miatt maradt emlékezetes: Bale a nagy ünneplés közepette előhúzott egy walesi zászlót, a közepén ezzel a felirattal: Wales, golf, Madrid – ebben a sorrendben. A Real Madrid évek óta mellőzött sztárja ennél látványosabban nem is vághatta volna maga alatt a fát. Pedig ő csak a korábbi madridi sportigazgató, Predrag Mijatovics véleményére reagált, amikor Bale prioritását némi megvetéssel így foglalta össze: előbb Wales, aztán a golf, és csak utána a Real. A megbántott legény pedig nem hagyta annyiban, ennek volt köszönhető az önirónia inspirálta felirat.

A provokatív magánszám után divat lett belekötni Bale-be, talán már a madridisták is elfelejtették, mi mindent köszönhettek neki.

Pedig nehéz elfeledni azt a szólót, amikor az oldalvonal mellett futva, a pályára visszakanyarodva vágott le egy sprintet 2014-ben a Barcelona elleni Király-kupa-döntőn. Szegény Marc Bartra azóta sem tudja, Bale hogyan keveredett elé, és szerezte meg a Real győztes gólját. A 2018-as Bajnokok Ligája-döntőn is adott a látványra, a Liverpool ellen tizennyolc méterről ollózott a kapuba, minden idők egyik legszebb, BL-döntőn elért találatát lőtte. De mégsem erről lett híres: hiába nyert öt BL-t a Reallal, elfeledett játékosként kullogott vissza a Tottenhamhez, majd nyert még egy MLS-kupát a Los Angeles FC-vel, és szerepelt hazája válogatottjában a katari vb-n. És a héten váratlanul (?) bejelentette, hogy 33 évesen azonnali hatállyal visszavonul a labdarúgástól.

A 2019-es cardiffi sorrend mára így változott: család, golf, Wales. Gareth Bale visszavonulása nem váltott ki különösebb érzelmeket az emberekből. Talán mégsem kellett volna pózolnia azzal a bizonyos zászlóval a magyarok legyőzése után.