Nagy váltás

Szilágyi László

„Rengetegen” – ezt válaszolta Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója arra a kérdésre, hogy vajon sokan támadják-e a klub játékospolitikáját. A kézilabda NB I címvédő férficsapata egészen az elmúlt hétvégéig egy magyar mezőnyjátékost tudott felmutatni a 2023–24-es szezonra készülő keretében. Ligetvári Patrik veszprémi magányossága abból a szempontból kapott más fénytörést a korábbi kritikák mellett, hogy ezen a nyáron a juniorválogatott ezüstérmet szerzett a korosztályos világbajnokságon, és Sótonyi László csapatának legnagyobb értékei közül ketten is az idén nyáron repültek ki Veszprémből: Ilics Zorán Hamburgba, Lukács Péter a norvég Elverumhoz távozott a több játéklehetőség reményében. 

Ligetvári Patrik maradt az egyetlen magyar játékos a Veszprém felnőttkeretében. Nagy László igyekezett megnyugtatni a kritikusokat, kifejtve, hogy a távozó magyarok előtt nyitva áll az ajtó, Veszprém visszavár, és ehhez hasonló kijelentéssel vigasztalta a szurkolókat. 

Két héttel a junior-vb vége után a múlt héten váratlan lépésre szánta el magát az ország vezető kézilabdaklubja. Bejelentette, hogy a következő szezontól Ligetvári Patrik nem marad egyedül, 

újabb magyarral bővül a játékoskeret. 

A Tatabányára kikölcsönzött 21 éves kapust, Nagy Benedeket visszarendelte a bajnokcsapat, így a két spanyol, Rodrigo Corrales és a nyáron szerződtetett Ignacio Biosca mellett Nagy is megkapja a lehetőséget. Igaz, Veszprémben nem csinálnak titkot abból, hogy milyen szerep jut a fiatal magyar kapusnak: ő a magyar bajnoki mérkőzéseken csillogtathatja meg a tudását. Tehát nem a Bajnokok Ligája, hanem a hazai K&H Liga levegőjét szívja a roppant tehetségesnek tartott Nagy Benedek, aki a Magyar Kupában a Tatabánya elleni elődöntőn már bizonyította a rátermettségét leendő csapattársai ellen, amikor tíz veszprémi lövésből ötöt kivédett.  

Nos, tehát Nagy Benedek és Ligetvári Patrik alkotja a magyar közösséget a Telekom Veszprém játékoskeretében, a magyar jelenlét mellett dominánsabb a három-három fővel jelen levő francia és a spanyol idegenlégió. A Veszprém nemzetközi törekvéseit ismerve ez nem is jelent akkora meglepetést. Talán egyszer eljön az idő, hogy az a klub, amely egykor a két Iváncsikot, Gergőt és Tamást, Gulyás Pétert, Ilyés Ferencet, Schuch Timuzsint és Nagy Lászlót foglalkoztatta, rákap a magyar kézilabdázókra. S ha akkor megkérdik Nagy Lászlótól, hogy sokan vannak-e a magyarok a veszprémi keretben, ő ezt válaszolja: „rengetegen”.