Közélet

2016.02.23. 14:13

Négycsillagos szállodát és kikötőt is ígért Orbán Viktor Szekszárdnak

Hosszú évekre határozza meg Szekszárd fejlődését az a megállapodás, melyet Orbán Viktor miniszterelnök és Ács Rezső, a város polgármestere írt alá kedden Szekszárdon. A kormány több, mint 33 milliárd forintot bocsát a megyeszékhely rendelkezésére.

Budavári Kata ([email protected])

Csővezetéken érkezhet a meleg a paksi atomerőműből a szekszárdi lakásokba, irodákba. A rendszer kiépítésére 10 milliárd forintot szán a kormány, jelentette be Orbán Viktor kedden délelőtt a szekszárdi Vármegyeházán. A miniszterelnök Ács Rezső polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót, ezen Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Horváth István szekszárdi országgyűlési képviselő, továbbá önkormányzati képviselők, intézményvezetők és vállalkozók, köztük több borász is részt vett.

[caption id="" align="alignleft" width="599"] Orbán Viktor miniszterelnök és Ács Rezső, Szekszárd polgármestere (Fotó: Mártonfai Dénes) – TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTSON A FOTÓRA!
[/caption]

Szekszárdra összesen 33-34 milliárd közé taksált összeg érkezik a Modern Városok Programban a következő években. Ennek ütemezéséről nem a kormány dönt, és mint a miniszterelnök hangsúlyozta: ez a pénz nem gesztus, ezért az itt élők megdolgoztak. A vázolt fejlesztések egy része a gazdaság élénkítését célozza, továbbá ezen belül a turizmus fellendítését. Az ipari parkot száz hektárra bővítheti Szekszárd, erre 2,5 milliárd áll rendelkezésre. A borvidéki úthálózat fejlesztésére és a városon belüli utak renoválására mintegy 3 milliárd forintot hívhat le a város, korszerű szakképző központ kialakítására 2 milliárd támogatást kap.

A miniszterelnök és a város vezetése abban is megállapodott, hogy mivel önmagában magántőke erre nem áll rendelkezésre, 4,8 milliárd közpénz bevonásával legalább négy csillagos szálloda épül a tolnai megyeszékhelyen, de 2-3 milliárdból, ahogy Orbán Viktor fogalmazott, Szekszárd „hóna” alatt olyan dunai kikötő létesül, mely a személyszállító hajók kikötésére is alkalmas. Mivel a gemenci kisvasút eddig nem jött be a városba egy szárnyvonal is épül, továbbá 2 milliárdos beruházást jelent egy interaktív kalandpark-ökocentrum. És igen, lesz új uszoda, sőt sportcsarnok is, erre 5 milliárdot fordíthat Szekszárd.

A múltat is számba vették

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere megköszönte Orbán Viktornak, hogy a kormány eddig is a város mellett állt. Úgy véli: új dimenziók nyílnak meg a fejlesztési lehetőségeket tekintve, és hangsúlyozta, hogy az olyan hagyományos értékek, mint a szekszárdi szőlő és bor vagy a Gemenc megóvása mellett korszerű, a fiataloknak is egzisztenciát jelentő, a gazdasági életet élénkítő beruházások kerülnek előtérbe. Orbán Viktor szerint igaz, hogy a kormány segítette a várost, ugyanakkor az ország többet köszönhet Szekszárdnak. Elmondta: a város vezetésével tartott megbeszélésükön számba vették a múltat, így az adósság konszolidációt is. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az átvállalás nem is annyira az önkormányzatnak, inkább az oktatásnak és az egészségügynek szólt. Kiderült az is, a kormány és a város egy pontban nem jutott egyezségre, ez pedig a könyvtár ügye. Orbán Viktor közös munkacsoport felállítását javasolta, hogy támogatható terv szülessen.

Az ellenzék a maga módján mutatná meg a miniszterelnöknek Szekszárdot

„Mi mit mutatnánk meg a Miniszterelnöknek Szekszárdról?” címmel tartott Orbán Viktor látogatása előtt sajtótájékoztatót Kurtyán Ferenc, az MSZP szekszárdi szervezetének elnöke, dr. Mezei László, Rácz Zoltán és Zaják Rita ellenzéki önkormányzati képviselők. Dr. Mezei László azt kérdezte volna a miniszterelnöktől, nem kínos-e, hogy Szekszárd 7 év alatt háromszor ment csődbe. Nehezményezte, hogy a városban olyan feldolgozó épülhet, mely az országban keletkezett hulladék 20 százalékát dolgozza fel. Rácz Zoltán a szekszárdi polgármesteri hivatal tönkretett belső tereit, a kórház régi épületszárnyait és a szűk tornatermekkel rendelkező iskolákat mutatná meg Orbán Viktornak, illetve a város közvilágítását. Zaják Rita elmondta: már decemberben megjósolta, hogy a Hungast nyeri a szekszárdi közétkeztetés jogát, és lám, már most olvasható a szekszárdi étlap a cég internetes oldalán. Kurtyán Ferenc pedig nem a belvárosban vezetné végig a miniszterelnököt, inkább néhány szegény embernek mutatná be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!