Vélem-én

2010.07.26. 17:02

Sokba kerülhet ez a spórolás

Rémdrámákat lehet hallani és olvasni arról, hogy milyen megpróbáltatásokkal és nem utolsósorban költségekkel jár az, ha az embert külföldön éri baleset.

Szeri Árpád

A legvadabbnak tűnő történetek milliós kezelési és ápolási tételekről szólnak. Még ha ezen beszámolók egy része eltúlzottnak is tűnik, az kétségtelen: a szó szoros értelmében nagyon sokba, akár egy vagyonba kerülhet egy amúgy jól induló nyaralás, ha előzetesen nem teszünk néhány könnyen teljesíthető óvintézkedést. Ezek közül az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor egyik legfontosabb a balesetbiztosítás megkötése.
Valójában olyan, a mai, pénz mozgatta világban magától értetődő tennivalóról van szó, melynek fontossága nem is igényelne különösebb magyarázgatást. Ezzel együtt is évről-évre számos, pórul járt honfitársunk kesereg azon – természetesen már utólag –, hogy mennyivel jobban járt volna, ha a "vészmadárkodókra" hallgatva balesetbiztosítást köt. A minden áron való takarékoskodás persze sokszor kényszerhelyzetből ered: néha éppen annak az öt-tízezer forintnak lenne helye útvám, vagy benzinköltség fizetéskor. Csakhogy, amit esetleg nyerünk a vámon, azt akár sokszorosan kifizetjük a réven.

Ismerősöm balesetbiztosítással kapcsolatos filozófiája mindenesetre példaértékű. Nyaraláskor az egész családra, magától értetődően a gyermekekre is kiváltja ezt a hivatalos okmányt. Négy személyre már nem olcsó, főleg két hétre, de mégsem érzi kidobott pénznek ezt a költséget. S mint mondja, a legnagyobb örömöt az jelenti számára, ha a külföldi vakációról úgy tér haza, hogy soha nincs szükség ezekre az amúgy szükséges papírokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!