Vélem-én

2010.11.30. 11:39

Van mit behozni

Az ország nyugati megyéiben a hazai átlaghoz képest magasabb a vásárlóerő.

Szeri Árpád

Ez pedig igen jó hír - Ausztria számára. A közelmúltban egy televíziós műsor bizonyította, hogy a sógoroknál a termékek egy része olcsóbb, mint nálunk: nemcsak relatív, hanem abszolút értékben is, Azaz, még a mi fizetéseinkhez mérten is megéri például élelmiszert vásárolni a Lajtán túl. Ez azt jelenti, hogy a fölös pénz, illetve a haszon az osztrákoknál landol, még akkor is, ha Magyarország állítólag Európa éléskamrája - lehetne. De ezek szerint nem az.

Itt, a déli végeken, Baranyában, Somogyban és Tolnában még azzal sem nagyon ösztönözhetjük és vigasztalhatjuk magunkat, hogy majd a hét végén átruccanunk shopingolni Bécsbe. Egyrészt tőlünk már messze van Ausztria, az útiköltség tetemes kiadás lenne, másrészt pedig elég egy pillantást vetni a régiót alkotó megyék vásárlóerő mutatójára.

A győr-moson-soproni 105,2, avagy a vasi 103,3 után nem túl szívderítő a baranyai 91,6, hogy a somogyi 84-ről már ne is beszéljünk. Érdekes módon a triót tekintve éppen megyénk vezet egy hajszállal a maga 92-es mérőszámával. Ám ha megtekintünk egy másik szomszédvárat, jelesül a velünk határos Fejér megyét - 109-es érték - , egyből érzékeljük, hogy bőven van behozni valónk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!