Közélet

2008.11.30. 16:11

Vak mestertől tanult zenélni a világjáró citeraművész

Ritka hangszer a koncertcitera. Németh Tibor úgy gondolja, egy kezén meg tudná számolni, hányan játszanak rajta Magyarországon. A nagymányoki tanár egy vak zenésztől tanulta meg a kezelését.

TEOL/W.G.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Németh Tibor és a koncertcitera (Fotó: Ritzel)
[/caption]A 32 acélhúr megedzi az ujjakat. De az ujjbegy bekeményedéséig keserves az út. Először jönnek a vízhólyagok, aztán a vérhólyagok, és a koncertciterával barátkozgatók többsége itt fel is adja. A gitárhúrok lágyabbak, nem roncsolják ennyire a kezet. Könnyebbség az is, hogy annál a hangszernél mindkét kéz csak egy-egy dolgot csinál, míg a koncertciteránál a jobb kéznek hármas funkciója van, szinte minden ujját külön „vezérli” a zenész.

Németh Tibor a nagymányoki iskolában tanít éneket és idegen nyelvet. Mindkét tárgyából profitálhat előadóművészként is, hisz hangszere, a stájerciterák egyik fajtájaként számon tartott koncertcitera főként a német nyelvterületen ismert. Duót alapított Galluszné Hoffmann Anikóval; Németh Tibor játszik a 32 húron, s mindketten énekelnek. Járják a sváb falvakat, de felléptek már Németországban, Romániában és az USÁ-ban is. Két cd-t adtak ki, kitüntetéses aranyminősítéssel rendelkeznek, és januárban, a nemzetiségek napján, minden évben fellépnek a Budapest Kongresszusi Központban. Most a karácsonyi előadásokra készülnek, sok, svábok lakta településre hívják ilyenkor őket.

A Németh-Gallusz Duó jövőre lesz 15 éves. Születésnapi rendezvényükre meghívnak sok zenészt és énekest, eljön Nagymányokra a szászvári és az egyházaskozári kórus is. Mindkét csoportot Németh Tibor vezeti, és mindkettő dicséretes aranyminősítéssel rendelkezik. Az egyházaskozáriakkal most készít egy német egyházzenei cd-t. S mindezeken túl, olykor hazai és külföldi turnéra kíséri a Lővey tánccsoportot vagy a honvéd tánccsoportot, szóló fellépéseket vállal – legutóbb Egyiptomban járt –, s nem utolsó sorban két kisgyermek apja.

A 48 éves tanár a Pécsi Nemzeti Színháztól az amerikai koncerttermekig sokfelé bemutatta már virtuóz hangszertudását. Rádiós és tévés felvételek tucatja készült róla, illetve a duóról. Komolyabban akkor kezdett érdeklődni a koncertcitera iránt, amikor diplomát szerzett, leszerelt, és 1983-ban visszakerült Nagymányokra. Élt itt egy vak zenész, Kretzer József, aki kotta nélkül, hallás után tanította meg vele a dalokat. Ők is duóban léptek fel annakidején, Mózer Máriával. Az a páros még ösztönösen csinálta azt, amit a Németh-Gallusz Duó már tudatosan tesz: életben tartja a magyarországi német népdalokat.

Az 1700-as évek végén frankok érkeztek Nagymányokra. Magukkal hozták kultúrájukat, de új mondák, dalok, anekdoták is keletkeztek az úgynevezett tutajos vándorlás során. Ezeket gyűjti és népszerűsíti Németh Tibor. Nem nagyon vannak konkurensei, azt mondja, egy kezén meg tudná számolni, hányan játszanak koncertciterán, Magyarországon. A nyáron Ausztriában járt a szászvári kórussal. Az ottaniak rácsodálkoztak a zeneszerszámra. – Egy magyar embernek köszönhetjük – mondták –, hogy ismét felfedeztük a stájerciterát.

Németh Tibor és a koncertcitera (Fotó: Ritzel) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!