Közélet

2016.07.01. 16:41

Igénylik az iskolákban a bűnmegelőzési tanácsadó tevékenységét

Fontos nap a rendőrség, még fontosabb a fiatal kollégák életében, amikor az iskola falai közül kilépve szolgálatba állnak, mondta dr. Soczó László megyei főkapitány a tegnap délelőtti sajtótájékoztatón, ahol a négy fiatal rendőrtisztet bemutatták.

I. I.

Fotó:

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az iskolai bűnmegelőzési tanácsadások jó az iskolának, a rendőrségnek, de legfőképpen a fiataloknak, mondta dr. Soczó László megyei rendőrfőkapitány (középen)
[/caption]

Nem csak azért, mert elméletből belecsöppennek a való életbe, ahol bűnözőkkel is találkoznak. Sokkal fontosabb a találkozás, a kapcsolat az állampolgárokkal. A legfontosabb, hogy az állampolgár úgy érezze, bármilyen problémájával bizalommal fordulhat a rendőrhöz, hangsúlyozta a főkapitány. Az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók munkájáról az mondta, az  jó az iskolának a rendőrségnek, de mindenekelőtt a fiataloknak.

Hat városban, tíz tagintézménnyel működik a Szekszárdi Szakképzési Centrum, amelynek főigazgatója Ábrahám Norbert szerint nélkülözhetetlen a rendőr szerepe a négy szekszárdi középiskolában. Megerősítette, hogy a pedagógusok, a gyerekek és szülők részéről is nagy az igény a tájékoztatásra, a közlekedésbiztonság, vagy éppen a drogozás terjedésének megelőzése érdekében.

Bíró Pál alezredes, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó a több épületben működő négy iskolában legalább kétszer találkozott minden tanulóval az előző tanévben a tájékoztató előadásokon. A visszajelzések szerint sikerült felhívnia a fiatalok figyelmét például az új típusú drogok veszélyeire, bár ezen intézményekben korábban sem volt gyakori a kábítózás. Mint kiderült, nagy szükség volt a felvilágosításra az iskolai, illetve internetes zaklatás körében. A fiataloknak fogalmuk sem volt arról, hogy intim fényképfelvételek közzététele súlyos bűncselekményt valósíthat meg.

Néhány esetben előfordult, hogy hivatalos fellépésre is szükség volt. Máskor meg egy hirtelen kialakult probléma kapcsán gyorsan kellett közbelépni. Arra is volt példa, hogy két lány rossz kapcsolatát sikerült mediációval, a közvetítés módszerével normalizálni. Bíró Pál alezredes úgy fogalmazott, hogy igyekezett a kellemest összekötni a hasznossal, a bűnmegelőzést a rendőrség imázsának a növelésével. Kérdésünkre elmondta, hogy 122 előadást tartott és 1678 diákkal találkozott. Meghívásra Tamásiban általános iskolásoknak Belecskén gyermektáborban tartott előadást. Megszervezte a diákok közösségi szolgálatát amelynek keretében negyvennyolc fiatal 174 órát teljesített különféle programokban.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!