Ország-világ

2006.04.21. 00:00

Silvio Berlusconi ragaszkodik a bársonyszékhez

Cs. E.

Mindent megtesz a választásokon győztes baloldal ellehetetlenítéséért Silvio Berlusconi. A volt olasz kormányfő a jelek szerint azt szervezi, hogy megismételjék a választásokat. Bár az olasz Legfelsőbb Bíróság szerdai ítélete szerint Romano Prodi baloldali koalíciója mintegy 24 ezer szavazattal megnyerte a választást, Silvio Berlusconi a hivatalos eredmények ellenére sem hajlandó beismerni vereségét. Újabb jogi lehetőségeket keres a választás eredményének megtámadására, érvei között a külföldi szavazáson tapasztalt viszszásságok szerepelnek. Csalásvádjait gyengíti, hogy a választást az általa felügyelt minisztériumok bonyolították le.
A Szabadság Háza (CDI) nevű jobboldali koalíción csütörtökön újabb repedés mutatkozott, hiszen a Berlusconit egyre keményebben bíráló kereszténydemokraták vezére elismerte a választási vereséget. A szövetség második legnagyobb pártja, a posztfasisztából európai konzervatívvá átvedlett Nemzeti Szövetség sem áll ki teljesen Berlusconi csaláskampánya mellett.
Berlusconi élethalálharca érthető, hiszen a miniszterelnökség elvesztésével a törvényekkel szemben eddig élvezett védettségét is elbukja, pedig az elmúlt hetekben újabb korrupciós vádak vetődtek fel vele szemben. Megfigyelők szerint Berlusconi taktikájának immár nem az eredmény megváltoztatása, hanem – az új kormány legitimitásának megkérdőjelezésével – a parlament munkájának mihamarabbi ellehetetlenítése a célja. Prodi számára egyébként sem lesz könnyű az új kormány megalakítása. Carlo Azeglio Ciampi elnök mandátuma május közepén lejár, az alkotmány ér-telmében pedig az államfő  nevezi ki a miniszterelnököt. Ciampi bejelentette, hogy a feladatot utódjára bízná. A kormányt így az új államfő nevezi majd ki, akit immár az új parlament választ meg. Ez azonban elhúzódhat, tekintve, hogy a parlament leghamarabb április végén ülhet össze – emlékeztet a BBC.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában