Ország-világ

2006.12.07. 17:49

Sztrájk béníthatja le az országot februárban

A közszféra több százezer dolgozója léphet sztrájkba február 21-én, ha január 31-ig nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal

Maros László

A közszféra több százezer dolgozója léphet sztrájkba február 21-én, ha január 31-ig nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a jövő évi béremelésekről. Az egyezkedés nem ígérkezik könnyűnek, mert a kormány egyetlen fillért sem adna.

Az emelkedő járulékok és a felszökő infláció miatt tíz százalékkal eshet a közalkalmazottak reálbére jövőre. Ezt a veszteséget csak két százalékponttal kompenzálnák azon juttatások, amelyeket a jogviszony garantál – költségvetéstől függetlenül – a közszolgáknak. A keresetek ilyen arányú értékvesztése elfogadhatatlan, mondta lapunknak Árva János, Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete elnöke. Több szakszervezet alkotta sztrájkbizottság és a kormány közötti keddi tárgyalások egyetlen eredménye talán, hogy két bizottság fog felállni.

Az egyik testület feladata, hogy megtalálja azt a közös nevezőt, amely alapján a bértárgyalások lefolytathatóak. A másik bizottság azt vizsgálja, hogyan lehet a várhatóan több ezer elbocsátásra váró közalkalmazottra is kiterjeszteni az olyan lehetőségeket, mint a köztisztviselőknek beígért újrakezdési támogatás.

A tárgyalások december 20-án folytatódnak, s amennyiben sikerül megállapodni, a szakszervezetek hajlandóak többéves alkura is. A hosszú távú megállapodás alapja azonban a jövő évi béremelés, amely szerint a közalkalmazottak reálbércsökkenése nem lehet nagyobb a versenyszférában dolgozók 4-4,5 százalékos veszteségénél.

Decemberben tanársztrájk

Az óvodák, iskolák, kollégiumok a pedagógussztrájk ideje alatt is kötelesek ellátni a gyermekek, tanulók felügyeletével kapcsolatos  feladatokat, s biztosítaniuk kell az étkezést is – közölte az oktatási tárca annak kapcsán, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete december 15-re, munkakezdésre kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett.

A tárca felhívta a fenntartók, az intézményvezetők és a pedagógusok figyelmét arra, hogy jogszerűtlen sztrájk esetén a fenntartók, intézményvezetők peren kívüli eljárásban kérhetik a munkaügyi bíróságtól a jogszerűtlenség megállapítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában