Ország-világ

2007.02.16. 18:23

Orbán: Fizessenek a hazugok!

A kormány trükkjei állnak a terrorfenyegetések mögött - jelentette ki évértékelő beszédében Orbán Viktor. Szerinte az ország vezetését egy kapzsi, arisztokrata klikk sajátította ki.

Újvári Miklós

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület pulpitusán, amelyen az Új Többség felirat díszelgett, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azzal kezdte felszólalását, hogy tavaly év végére Magyarország kénytelen volt megérteni, kútban van. Súlyos válságba került, amit már a kormány is kénytelen volt elismerni. A válság oka pedig a költségvetési hiány, vagyis hogy a szocialista vezetők eltüntették a pénzt. A válság árát pedig a vétlen emberekkel akarják megfizettetni. Ezért van tandíj, vizitdíj, magasabb rezsi.

Fizessenek a hazugok! - követelte ezután a Fidesz elnöke. Szerinte a kormány pimasz módon becsapta a köztársasági elnököt, kioktatta és sértegette a jegybank elnökét, miközben százmilliókat költött közpénzekből szavazatszerzésre.

Orbán hosszú gondolatmenetet szentelt az MSZP belső ügyeinek. Azt fejtegette, hogy az MSZP új generációja 2002 és 2004 között átmeneti ígéretekkel leváltotta a régi vezetést, de 2006-ra kiderült, hogy a gátlástralanság, erőszakosság, kapzsiság uralkodott el a baloldal vezetésében. Kialakult egy új arisztokrácia, amely a kormányzás nyílt szinpadán próbál újabb kiváltságokat szerezni magának. "Százmilliókat tüntetnek el, miközben saját céljaikra használják fel a rendőrséget és a titkosszolgálatokat az egyszerű emberek ellen" - mondta.

Orbán szerint elgondolkodtató, hogy három olyan dúsgazdag milliárdos vitte csődbe és tette tönkre a magyar gazdaságot, akik saját pénzügyeiben sikeres. A miniszterelnökre, a gazdasági és a pénzügyminiszterre célzott. A Fidesz elnöke szerint a kórházbezárások oka az ingatlanspekuláció, a gyógyszerek vénykötelessé tételének oka pedig a konkurrencia helyzetbe hozása. Orbán az Aspirint említette, ám valószínűleg az Algopyrinre célzott, amelynek vénykötelessé tételét viszont maga a gyártó kérte.

Az önkormányzati választások eredménye és az országos tiltakozások ereje azt bizonyítja, hogy az új arisztokráciával szemben létrejött az új többség - fejtette ki Orbán Viktor. A régi többség szétmállott, erkölcsileg megsemmisült, reformjaival káoszt okozott.

MSZP: Orbán a cukrosbácsi

Az MSZP szerint a Fidesz elnöke országértékelő beszédében nem kínált alternatívát a kormány politikájával szemben, és "politikai cukrosbácsiként" megpróbálta elbizonytalanítani a baloldalt - mondta Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke sokkal többet foglalkozott az MSZP-vel, mint az ország jövőjével, egy felelős államférfinak országértékelő beszédében alternatívát kellett volna adnia a kormány politikájával szemben - közölte a kormánypárti képviselő. Hozzátette: Orbán Viktor megint elszalasztott egy lehetőséget, hogy szembenézzen saját politikai felelősségével, de elmulasztotta azt is, hogy alternatív politikai programot hirdessen, ami a kormány reform- és kiigazítási politikája mellé tehető. Mesterházy Attila szerint a pártelnök nem adott fogódzót "az új többségnek", hogy miért is kellene a Fideszt választaniuk. A frakcióvezető-helyettes azt mondta: az ellenzéki párt vezetője beszédével egy kicsit talán hitszónokként, saját táborának kívánt üzenni. "Politikai cukrosbácsiként" megpróbálta elbizonytalanítani a baloldalt és annak szavazóit - fűzte hozzá.

Orbán szerint most az a fontos, hogy meg kell állapítani a fellelősök személyét, és meg kell őket büntetni. A következő lépés Orbán szerint az, hogy az ellenzék teszi a dolgát az önkormányzattokban, és készül a "demokráciát helyreállító", valószínűleg ősszel esedékes népszavazásra.

Orbán kijelentette, hogy a politikának az utcán is helye van, aki ezt kétségbe vonja, az nem demokrata. A kordonbontásról csak a jelképek szintjén beszélt, azt viszont Kövér László után ő is kijelentette, hogy a  terrorfenyegetések mögött a kormányoldal trükkjei állnak.

„Nem az alapján szortírozunk, hogy ki-kicsoda” – mondta az egyik ruhatáros lány, miután a kezdés előtt öt perccel betelt a földszinti ruhatár. Így fordulhatott elő, hogy a csaknem elkéső Kerényi Imrének és Csintalan Sándornak még jutott biléta, de Túri-Kovács Béla országgyűlési képviselőnek már a bementi megőrzőbe kellett felvinnie a kabátját.

Kivételek persze mindig akadnak. Amikor szinte a semmiből felbukkant Mádl Ferenc volt államfő, akkor az imént még oly elvhűnek mutatkozó ruhatáros lány Szijjártó Péter szóvivő szúrós pillantásának hatására hirtelen a föld alól is előteremtett egy kiszuperált fogast. És nem ez volt az egyetlen szervezési hiba.

Ugyanis Orbán Viktor lassan hagyományos évértékelően először fordult elő, hogy a piros-fehér-zöld szektorokba felosztott széksorok nem teltek meg hibátlanul. Ráadásul a beszédbe tudatosan beépített tapsszünetet sem vette észre mindig a kicsit kedvetlen hallgatóság. És azt már csak félve említjük meg – az illúzió rombolása miatt –, hogy a második emeleti kivetítőn senki sem követte a szónoklatot. A hangosbeszélőt is csak a takarítónő hallgatta.

Az 57 perces beszéd végén aztán helyreállt arend, és a közel ezer meghívott vendég többsége felállva – ütemesen, mint a színházban – tapsolt. Igazi sikere azonban Grosics Gyulának volt, aki ugyan nem lett a nemzet sportolója, de azért számolatlanul osztogatta az autogramokat. A megszorítások ellenére a kijáratnál a legtöbben ezres címlet feletti összeggel támogatták az október 23-i „rendőri brutalitás áldozatainak” jogi védelmét. Schmitt Pál legalább hatezret dobott a vitrinbe, Varga Mihály expénzügyminiszter azonban egy fillérrel sem járult hozzá a nemes célhoz.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke sokkal többet foglalkozott az MSZP-vel, mint az ország jövőjével, egy felelős államférfinak országértékelő beszédében alternatívát kellett volna adnia a kormány politikájával szemben - közölte a kormánypárti képviselő. Hozzátette: Orbán Viktor megint elszalasztott egy lehetőséget, hogy szembenézzen saját politikai felelősségével, de elmulasztotta azt is, hogy alternatív politikai programot hirdessen, ami a kormány reform- és kiigazítási politikája mellé tehető.

Mesterházy Attila szerint a pártelnök nem adott fogódzót "az új többségnek", hogy miért is kellene a Fideszt választaniuk. A frakcióvezető-helyettes azt mondta: az ellenzéki párt vezetője beszédével egy kicsit talán hitszónokként, saját táborának kívánt üzenni. "Politikai cukrosbácsiként" megpróbálta elbizonytalanítani a baloldalt és annak szavazóit - fűzte hozzá. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában