Jegyzet

2024.04.16. 10:29

Boldogok lehetnénk, ha megengednénk magunknak

Az emberek többségét ha megkérdezik, mit szeretne elérni az életében, nemes egyszerűséggel csak annyit válaszolnak: boldogok szeretnének lenni.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A mai világunkban állandóan azt az üzenetet kapjuk – reklámokból, sztárok nyilatkozataiból –, hogy minél többet birtokolunk, kocsit, drága nyaralásokat, márkás cuccokat, annál boldogabbak leszünk. Pedig a kutatások azt igazolják, hogy a külső események – autó, drága óra, nyaraló – mindössze húsz százalékban járulnak hozzá ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat.

A maradék nyolcvan százalékban az dönt, hogyan gondolkodunk. Vagyis boldogok bármikor lehetnénk, ha megengednénk magunknak. Több pszichológus is elmondta már nem is egyszer, hogy rontja a lelki életünk minőségét, ha folyamatosan követjük az internet felületeit, mert így azt a torz képet kapjuk, hogy mindenki boldog körülöttünk.

A boldogságot sokszor ott keressük, ahol nincs. Sőt, sokszor úgy gondoljuk, a másik személye hozza majd el. És ha ez nem jön össze, akkor menekülünk egy másik kapcsolatba, ahol ugyanazokat a hibákat követjük el, így a boldogság is várat magára.

A baj az, hogy külső forrásból várják sokan a megoldást. Pedig a boldogság az ember életének pozitív pillanataiból tevődik össze. Van aki képes ezt felismerni, van aki nem. Jó hír viszont, hogy az élet boldog pillanatait igazából bármi – szerelem, barátság, művészet, természet – kiválthatja. Egy a fontos, hogy a befogadáshoz nyitottnak kell lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában