Mindenkit érint

2024.03.22. 07:00

Mennyi nyugdíj jár húsz, harminc év munkaviszony után?

Mindenkit érdekel – akár fiatal, akár már a nyugdíjas évekre készülődik –, hogy adott munkaviszony után vajon mennyi nyugdíjat kap majd, ha elérkezik az ideje. Most arra keressük a választ, mennyi nyugdíjra számíthat az, aki 15 évet, mennyire aki 20 évet és mennyire aki 40 évet töltött el munkaviszonyban.

Mauthner Ilona

Még a fiatalabb munkavállalókat is érdekli, hogy mekkora járandóságra számíthatnak, majd ha eljön a nyugdíjazásuk ideje

Forrás: Shutterstock

Vármegyénk lakóinak közel huszonöt százaléka már nyugdíjas. Az időskorúak, tehát a hatvanöt éves és annál idősebbek aránya a következőképpen alakult múlt évben: Szekszárdon 26,1, Tolnán 23,9, Dombóváron huszonhat, Pakson huszonkettő, Tamásiban 23,7  és Bonyhádon 26,8 százalékos arányban képviselik magukat. 

A nyugdíjasok egyre száma nő

A nyugdíjat az adózók fizetik, és ahogy telik az idő, egyre jobban csökken a dolgozók száma, a nyugdíjasoké pedig egyre csak nő. A legtöbb munkavállalóban felmerül a kérdés, vajon mennyi lesz majd a nyugdíja 15, 20 vagy 40 éves munkaviszony után? Cikkünkben a hóvége.hu segítségével kerestük a választ.

Ennyi az átlag munkaviszony

A magyarok átlagosan 22-23 évesen állnak munkába. Ha megszakítás nélkül dolgoznak, a férfiak 44 év munkát követően, tehát 65 évesen tudnak nyugdíjba menni. A nők átlagosan 63 évesen mehetnek, már abban az esetben, ha a 40 év szolgálati idejük megvan.

Tisztázzuk, mi a szolgálati idő!

Biztosítási jogviszony, ami a kereső tevékenységgel jár, illetve nők esetében beletartozik a gyes, a gyed és a gyet is. A szolgálati időre hasonlító jogosultsági időt veszik figyelembe a Nők40 kedvezménynél. Itt legalább 32 kereső tevékenységgel, munkával eltöltött évet várnak el, a maradék 8 év pedig a gyerekekkel eltöltött időt jelenti.

Résznyugdíjhoz 15 év munkaviszony kell

Az úgynevezett résznyugdíjhoz legalább 15 évnyi szolgálati idő szükséges (ez alatti évmennyiségnél egyébként az időskorúak járadékát lehet kapni). Ennek értéke a havi átlagkereset 43 százaléka. Tizenkilenc évnyi szolgálati időt követően már felmegy az értéke 51 százalékra.  

Húsz év munkaviszony után mennyi nyugdíj jár?

Húsz év szolgálati idő már elegendő a teljes állami nyugdíjhoz, ez viszont nem egyenlő az 1988 utáni átlagfizetések száz százalékával. Ennyi munkaviszony után 53 százaléknyi nyugdíj jár, tehát az átlagfizetésünk fele. Mindenkinek így a saját keresetétől függ az értéke. A 20 éves munkaviszonyt követően minden évben 2 százalékkal nő az érték egészen a 25. év eléréséig, azután pedig 1 százalékkal emelkedik évente a 38. évig. Ezután 1,5 százalékos növekedés jár minden évben.

Negyven év munkaviszony után ennyi nyugdíj jár

Munkában töltött negyven évet követően a fizetés 70 százalékát kapjuk meg a nyugdíj keretében.

Ha nem bejelentett alkalmazottként dolgoztunk, nem törvényes munkaviszonnyal, vagy minimálbérre voltunk bejelentve, esetleg KATA-s egyéni vállalkozásunk volt, akkor a nyugdíj ennél jóval alacsonyabb lesz. Ezeket a nyugdíjalap határozza meg, illetve a szolgálati idő, bár ezeket a KATA-soknál másképp számolják, mert különbözik a havi nettó keresetük és a nyugdíjalap összege.

Ha biztosak szeretnénk lenni nyugdíjunk várható mennyiségére, akkor keressük fel a nyugdíjfolyósító igazgatóságot. Ez a lehetőség bárki számára elérhető, nemcsak azoknak, akik a közeli jövőben akarnak nyugdíjba menni.

Szerencsés ha előre tervezünk

Mivel idős korban megnőhetnek az egészségügyi kiadások, jobb ha bebiztosítjuk magunknak ezt az időszakot annyira amennyire csak tudjuk. Bármi megeshet és a gyógyszerek, kezelések mellett még arra is gondolnunk kell, hogy meglehet, akadálymentesíteni kell majd lakásunkat. Életminőségünk érdekében, kell hogy legyen keretünk hobbikra, utazásra, családunk támogatására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!