Támad a lisztharmat

2024.04.16. 11:30

Ilyen korai rügyfakadásra még nem volt példa a borvidéken

Nincs két egyforma év a mezőgazdaságban, az idei esztendőre is igaz, nem lehet rutinból gazdálkodni. Változékony időjárással lepte meg a szőlészeket 2024, elég, ha a március végi hajnali fagyokra, vagy a hirtelen felmelegedésre gondolunk. A kellemes, már-már nyári melegben a szőlő nagyon intenzív hajtásnövekedéssel indult. A szakemberek szerint el kell kezdeni a permetezést, főleg lisztharmat ellen.

Mauthner Ilona

Ilyen korán még soha nem kellett elkezdeni a szőlő permetezését (illusztráció)

Forrás: MW

Országos viszonylatban körülbelül 4 héttel hamarabb indult be a rügyfakadás, mint ahogy azt megszoktuk, ami azt eredményezi, hogy a védekezést is hamarabb kell elkezdeni, emellett a megszokott 7-8 kezelésnél többre lesz szükség – mondta dr. Vörös Géza, szekszárdi agrármérnök.

Megjelent a lisztharmat tünete

– A rügyfakadást követően nagyon gyorsan fejlődtek a szőlő hajtásai. A tenyérnyi leveleken megjelentek a lisztharmat tünetei már április 11-én, mondta dr. Fűzi István szekszárdi agrármérnök. Apró, kicsi foltokat láttunk a zászlós hajtásokon, sőt a rügyben is. Minden eddiginél korábban kell elkezdeni a permetezéseket.

Áttelelt lisztharmat spórák fertőznek

Míg tavaly a peronoszpóra, addig idén a lisztharmatra kell nagyon figyelni. A meleg, száraz idő és a szél kedvez ennek a betegségnek. A szőlősorokban a még tavalyról ott maradt leveleken – mivel nem volt fagy – átteleltek a lisztharmat spórái. Ezek fertőznek most.

Ilyen korai rügyfakadásra nem volt példa

Nem érdemes abban bízni, hogy az időjárás előrejelzés hűvösebb, nedvesebb időt ígér, mert jó esetben csak lelassulhat a fertőzés – mondta dr. Füzi István. 

Nyilván a permetezések megkezdése nagyobb kiadást okoz a gazdáknak, főleg olyan helyzetben amikor a vegyszerek tovább drágultak, a szőlő és a bor ára viszont nem emelkedett. De a fertőzések elején kell megfogni a betegséget. És ha már elkezdték a permetezéseket a gazdák, akkor 10 naponta azt folytatni is kell. Ami idén azt jelenti, hogy legalább két permetezéssel többet kell betervezni, ugyanis ennyire korai szezonkezdésre még nem volt példa az elmúlt ötven évben.

A peronoszpóra kisebb gond most

A peronoszpóra egyelőre nem okoz gondot. Ez annyiban jelent könnyebbséget a termelőknek, hogy a védekezés ellene drágább, a lisztharmat elleni készítmények az olcsóbbak. Nagyon át kell gondolni, milyen védekezési programot állítson be az idei évre a gazdálkodó, mert felszívódó vegyszerekből is több fajta van, csak szakember tudja megmondani, a kínálatból mivel érdemes az adott területet permetezni – hívta fel a figyelmet a szakember. – A legfontosabb, hogy a spórák megtapadását megakadályozzuk, hogy szaporodásuk ne tudjon beindulni.

Kulcskérdés a megelőzés

A védekezés kulcskérdése elsősorban a megelőzés. Érdemes már az aszkospóra-szóródás időszakában, nagyjából 20 centis hajtáshossznál megkezdeni a védekezéseket, hogy a kártétel szempontjából legkritikusabb időszakban, amikor a bogyók fogékonyak, azaz a virágzás és fürtzáródás között ne legyen nagy fertőzési nyomás. Még virágzás előtt tehát felszívódó hatóanyagú készítményeket is be kell vetni a kén mellett. A fürt sikeres megvédése után a lombvédelemre koncentrálhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!