Bántalmazó kapcsolatok

2024.03.28. 11:30

Tragédia Tamásiban: szerelemmel nem lehet megváltoztatni egy agresszív embert!

Fontos, hogy aki bántalmazó kapcsolatban él, idejében felismerje, hogy lépnie kell, és mielőbb segítséget kérjen a hatóságoktól.

Révészné Hanol Erzsébet

– Mindig vannak előjelek – mondta Kitanics Márk klinikai szakpszichológus, akit a keddi tamási tragédia kapcsán kérdeztünk. Mint ismert, egy férfi késsel megszúrta volt feleségét, akinek az életét már nem lehetett megmenteni. A környékbeliek beszámolói alapján agresszív ember volt a támadó, aki korábban többször bántalmazta a nőt, és emiatt börtönben is ült.

Tragédia Tamásiban. Dr. Kitanics Márk. Archív fotó: TEOL
Dr. Kitanics Márk. Archív fotó: TEOL

Fontos a mielőbbi segítségkérés

A szakember szerint fontos, hogy egy ilyen kapcsolatban a bántalmazott fél mielőbb segítséget kérjen, oly' módon, hogy annak nyoma maradjon, vagyis a hatósághoz forduljon, így nagyobb az esélye annak, hogy megfelelő védelmet kapjon. Ugyanakkor hozzátette, hogy a hatóságokat köti a bürokrácia, emiatt lassú a folyamat. Emellett Kitanics Márk szerint a jogszabályi háttér sem kellően rugalmas, és nem mindig teszi lehetővé az áldozatvédelmet. Probléma az is, hogy nincs kellő erőforrás, elég szakember ennek biztosításához. 

Lépni kell, hogy ne forduljon elő hasonló eset

Hozzátette, hogy a sértett mindig nehezebb helyzetben van, de mernie kell lépni annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő a tamásihoz hasonló eset. Mint mondta, egy érzelmileg telített kapcsolatban, vagyis amikor még dúl a szerelem, sokan esnek abba a hibába, hogy úgy érzik, övék a megmentő szerep, és mindent elsöprő szeretetükkel segíteni tudnak az agresszív, bántalmazó vagy akár drogfüggő, alkoholista egyénnek, aki majd a kedvükért megváltozik. 

A szakemberrel azonban azt mondatják a tapasztalatai, hogy ez nincs így. Aki felismeri, hogy a másiknak ilyen problémái vannak, az azzal teszi a legjobbat a saját érdekében, ha ideje korán kilép a kapcsolatból, és segítséget kér, a hatóságokhoz, megfelelő szervezetekhez fordul.

Tragédia Tamásiban – pszichológiai vizsgálat vár a tettesre

A keddi tragédia elkövetőjével kapcsolatban elmondta, hogy pszichológiai vizsgálat vár rá, hogy megállapítsák, fennáll-e a bűnismétlés lehetősége. A rendőrséget a sértett és a támadó fia értesítette. Kitanics Márk szerint muszáj lesz neki is szakember segítségét igénybe vennie a történtek feldolgozáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában