Újat építenek helyette

2024.04.16. 16:00

Bontják a fűtőmű kritikus állapotú kéményét

Kritikus állapotban volt a Szekszárdi Távhőszolgáltató egyik kéménye, ezért azonnal le kellett bontani – erről még márciusban elsőként számolt be portálunk. A munka kedden délelőtt meg is kezdődött, a bontást viszont le kellett állítani az erős szél miatt. Közben a hűvös időjárás okán ismét bekapcsolta a fűtést szolgáltató a lakossági ügyfeleinél. Csukle Tibor, az önkormányzati cég vezetője viszont azt mondta portálunk érdeklődésére, a mostani beavatkozás nem érinti a biztonságos ellátást. A kéményt szerdán tovább bontják.

Bencze Péter

Már bontják a kritikus állapotú kéményt. Fotó: Makovics Kornél

Hatalmas daruval emelték le a korábban szétvágott, közel 25 méteres kémény egyik darabját – ezt látta kollégánk a helyszínen, a Tartsay Vilmos utcában. Amint arról portálunk még korábban beszámolt, a munkálatok nem zavarják a mintegy 5500 szekszárdi lakást ellátó fűtőmű feladatellátását. A szekszárdi távhőszolgáltató úgynevezett Déli Fűtőmű HOK kazánházában található K5 és K6 jelzésű kazánok kéményét kellett nagyon gyorsan eltüntetni és a helyére újakat építeni. A monstrumot már bontják.

Nem tűrt halasztást a munka, már bontják a kéményt

Amint az a szakértői véleményből kiderült, és ugyanezt erősítette meg Csukle Tibor, a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nkft. ügyvezetője is portálunknak, mindkét érintett kazánt a múlt évezredben, egészen pontosan 1972-ben gyártották. A szekszárdi távhőszolgáltató kéménye nagyjából 23,5 méter magas. A szerkezet bontási munkálatai nem várhattak, ugyanis az ellátásbiztonság fenntartása érdekében a beavatkozást nagyon rövid időn belül el kell végeznie az önkormányzati vállalatnak. 

A munka során nem csak „egyszerű” kéményt építenek, hanem az annak vezérléséhez és folyamatos monitorozásához szükséges szondákat és berendezéseket is vásárolnak, amelyeknek köszönhetően a két – több mint 50 éves – kazán hatásfoka is sokat javul majd. A bontási munkálatok várhatóan e hónap végén, április elején kezdődnek el.

Hitelt vett fel a Szekszárdi Távhőszolgáltató

Az előzetes számítások alapján a bontás 5 millió, míg az új rendszer felépítése a szükséges berendezésekkel együtt mintegy 102 millió forintba kerül majd. Mivel a távhőszolgáltató nem rendelkezik ehhez szükséges saját forrással, és a célra fordítható pályázat sincs jelenleg, a cégnek bankhitelt kellett felvennie. 

A GVB néhány ehhez korábban hozzájárult, így nincs akadálya, hogy a forrás megérkezését követően a beavatkozás azonnal megkezdődjön – mondta korábban portálunk érdeklődésére Máté Péter, a bizottság tagja, a Pénzügyi Bizottság vezetője.

Több, mint 5500 otthon melegéről gondoskodnak

A Szekszárdi Távhőszolgáltató Nkft. 5600 lakás fűtéséről gondoskodik évről évre. Emellett intézmények, bankok, iskolák, óvodák, cégek tartoznak hozzájuk. A cég szakemberei minden esztendőben elvégzik a szükséges kisebb-nagyobb karbantartási munkákat a hálózaton, és időnként komolyabb – a lakosság számára kevésbé látványos – beavatkozásra is jut forrás. 

Emellett folyamatosan dolgoznak azon is, hogy az évtizedekkel ezelőtt kiépített hálózat hatásfokát növelni tudják. Ennek érdekében is biztosított már régóta Szekszárdon minden távfűtéses lakásban az egyéni a hőfok szabályzás, ezen kívül pedig minden fogyasztó a mért energia alapján fizet. 

Néhány éve már azt is vállalják, hogy lakossági kezdeményezésre, a hozzájuk tartozó lakásokban elvégzik a radiátorok cseréjét. Az új radiátorok esztétikailag szebbek, korszerűbbek, nincs bennük vízkőlerakódás, emiatt a hőleadásuk is jobb. Aki kéri, kap előzetes árajánlatot, és megrendelés esetén elvégezik a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában