cárnői ékszer

2018.05.21. 17:00

Árverésre bocsátják a világ legnagyobb édesvízi gyöngyét

Nagy Katalin cárnő 1796-ig az Ermitázs-palotában őrizte a különleges gyöngyöt, amely az uralkodónő halála után elkallódott, végül Lengyelországban bukkantak a nyomára.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

Árverésre bocsátják május végén Hollandiában a világ legnagyobb természetes édesvízi gyöngyét, az Alvó Oroszlánt, amely valaha II. (Nagy) Katalin orosz cárnő tulajdonában volt.

A csaknem 7 centiméteres és 120 grammos gyöngyszem, amely nevét szabálytalan, alvó oroszlánra emlékeztető formájáról kapta, a 18. század első felében keletkezett Kínában, talán éppen a Gyöngy-folyóban.

A Venduehuis aukciósház szerint az Alvó Oroszlán a világ három legnagyobb ismert igazgyöngyének egyike, értéke 340-540 ezer euró (108-171 millió forint) között lehet.

Az aukciósház közleménye szerint a gyöngy 1765-ben került Batáviába, a mai Jakartába egy holland kereskedő révén. Tizenhárom évvel később eladták egy amszterdami árverésen, amelyen II. Katalin orosz cárnő számára vették meg.

Az uralkodónő 1796-ig az Ermitázs-palotában őrizte a különleges gyöngyöt, amely Katalin halála után elkallódott, végül Lengyelországban bukkantak a nyomára.

Az Alvó Oroszlánt 1865-ben egy holland aranyműves vásárolta meg, és az generációkon át a családban maradt. A kincs legutóbb 1979-ben cserélt gazdát, amikor az Amszterdami Gyöngy Társaság vette meg történelmi kutatások céljára.

A társaság által eladásra kínált gyöngyre május 31-én lehet licitálni Hágában.

Borítókép: AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában