Evolúciós biológia

2019.11.14. 13:49

Úttörő felfedezést tettek kínai és dán kutatók

Genetikai anyagot nyertek ki a valaha élt legnagyobb emberszabású kövületéből.

A valaha élt legnagyobb emberszabású majom, a Gigantopithecus blacki egy csaknem kétmillió éves maradványából sikerült genetikai anyagot kinyerniük kínai és dán kutatóknak.

A Nature tudományos folyóirat friss számában publikált tanulmány szerint először sikerült ősi fehérjét kinyerni egy szubtrópusi környezetben megőrződött fosszíliából, ami úttörő eredménynek számít az evolúciós biológia területén.

A kutatóknak még 2018-ban sikerült egy 1,9 millió évvel ezelőtt élt Gigantopithecus blacki zápfogának zománcrétegéből fehérjét kivonniuk. A megkövesedett ősmaradványt a délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület egyik barlangjában fedezte fel 2008-ban Vang Vej, a Santungi Egyetem professzora és csapata.

A genetikai anyag segítségével a szakembereknek sikerült megállapítaniuk, hogy a Gigantopithecus blacki a ma élő orangutánokkal állhat távoli rokonságban egy 10-12 millió évvel ezelőtt élt közös ős révén.

A kutató szerint a fogzománc vastagsága és keménysége, valamint az a tény, hogy a fosszília egy viszonylag stabil hőmérsékletű és páratartalmú barlangban töltötte az elmúlt évmilliókat, mind kedvező feltételeket jelentettek ahhoz, hogy a maradvány jó állapotban maradjon fenn.

A Gigantopithecus blacki csaknem 3 méter magas volt és testsúlya a 600 kilogrammot is elérhette.

A fajt 1935-ben jegyezték le először egyetlen fogmaradvány alapján. Feltehetőleg a mai Délkelet-Ázsia területén élt 2 millió évvel ezelőtt és 300 ezer éve pusztulhatott ki, amikor erdős élőhelyeit szavannák váltották fel.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában