sikeres nemzetközi program

2021.01.15. 11:10

Pápaszemes pingvin kelt ki a Szegedi Vadasparkban

Egy pingvinfióka kikelése már nem számít kivételes eseménynek a vadasparkban, a december közepi jövevény azonban mégis különleges.

20201125 Szeged Vadaspark is zárva a kormány járványügyi intézkedései miatt. Képen: üres terület Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) kelt ki a Szegedi Vadasparkban, ez az első fióka, amelynek már egyik szülője is a Tisza-parti városban jött világra – tájékoztatott Veprik Róbert igazgató.

Apja, a németországi Straubing állatkertjéből származó Zebra párjául a szegedi születésű tojót, Pimpót választotta. Vagyis

a fióka az első „második generációs” szegedi pingvin.

A Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében 2011 végén érkeztek az első pápaszemes pingvinek, köztük Zebra is a Szegedi Vadasparkba, és egyből az állatkert egyik legnépszerűbb lakóivá váltak.

2014-ben jött világra az első fióka, majd évente számítani lehetett a csapat gyarapodására, amely azt mutatja, hogy jól érzik magukat a szegedi otthonukban. Az évek alatt 13 pingvinfióka kelt ki tojásából, ezek jó részét a szüleik fel is tudták nevelni.

A pápaszemes pingvinek hosszú távú monogám kapcsolatban élő gondos szülők,

s ennek tanújelét adták az állatkertben is.

A fiókákat a gondozók egy hónapos korban viszont egy időre elválasztják, hogy megtanítsák elfogadni a táplálékot emberi kézből is. Ez azért fontos, mert a gondozásukkor takarmány-kiegészítőket és a madármalária megelőzését szolgáló gyógyszereket szükséges adni nekik, ezt csak egyedenként megetetve lehet megtenni. A „tanítás” után természetesen a fióka visszatér a csapatba.

A pápaszemes pingvinek, melyek testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm, nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén élnek.

Az egyetlen afrikai pingvinfaj

magyar nevét a szeme fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapta, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut ide – a bőr színe is élénkebbé válik ilyenkor –, ami könnyebben lehűlhet.

A természetben a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása, a tojásvadászat és a kevesebb táplálék mellett a Dél-Afrika térségében sajnos nem ritkán előforduló olajtanker-katasztrófák jelentik. Egy-egy ilyen tragédia alkalmával ezrével pusztulnak el a pingvinek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!