Életmód

2010.03.21. 20:10

Egyet a mama kedvéért

Sok anya azért aggódik, mert túl falánk a gyermeke, de legalább ennyien vannak, akik úgy vélik, „levegőn” él csemetéjük, annyira keveset eszik, étvágytalan

nana.hu

A felnőtteknél természetesnek számít, hogy egyikük sokat eszik, másikuk keveset – és ez nem mindig áll arányban a súlyukkal –, ugyanez a helyzet a csecsemőknél és kisgyermekeknél nem elfogadott. Természetesen nehéz feladat jóllakatni, egészségesen táplálni a gyermeket, ha nincs étvágya, de nem mindig akkora a baj, mint azt a szülők gondolják.
Nem kell azonnal megijedni!

Sok sírástól, idegeskedéstől kímélheted meg magadat és gyermekedet, ha soha, semmilyen körülmények közt nem erőlteted rá az evést. Az étvágytalanság ugyanis a legtöbb esetben átmeneti: okozhatja a fogzás, valamilyen lappangó betegség, esetleg vitaminhiány, de az is előfordulhat, hogy alkatilag „rossz evő” a gyermek.

„Réka lányom nagy súllyal, négy kilóval született, és nyolc hónapos koráig tovább gyarapította a „túlsúlyát”. Aztán történt valami, és nem evett annyit, mint előtte. – meséli Erika, a kislány édesanyja. – Bevallom, rettenetesen megijedtem, mert szinte ötödét ette az addiginak. Szerencsére rutinos gyermekorvosunk van, aki megnyugtatott, azt mondta: Réka eddig túlette magát, érzi, hogy nincs szüksége annyi kalóriára, mint eddig, ezért „fogyóztatja” magát. És igaza volt! Majdnem fél évig tartott ez az étvágytalansága, közben nőtt és beállt a súlya is, az életkorára jellemző átlagosra. Most már négy éves, és csinos, egészséges, jó evő lány.”


Miért nem eszik?

Mielőtt komolyabban aggódni kezdenél a baba (vagy kisgyermek) étvágytalansága miatt, gondolkodj el azon, mióta nem eszik, illetve, nagyobbaknál, hogy valóban nem eszik-e. (Lehet, hogy a főétkezéseket kihagyja, de a délelőtti, délutáni nasikból megvan a kellő kalóriabevitele.)
Ha a probléma már régóta fennáll, a gyermekorvos valószínűleg egy laborvizsgálatot fog javasolni, amiből kiderülhet, hogy esetleg vitamin- vagy vashiánya van a kicsinek.
Ha kevés a vasa, „vérszegény” vaskészítményt kell szednie – ennek hatására javul az étvágya. A csodát, azaz a visszatérő étvágyat azonban nem azonnal kell várnod – legalább három hétnek el kell telnie, mire a vaskezelés meghozza a hatását.

Ha sem vas- sem vitaminhiány nem állapítható meg, és a gyermek továbbra is étvágytalan célszerű gasztroenterológushoz vinned, aki alaposan kivizsgálja az emésztését, illetve leteszteli, nincs-e a kicsinek liszt- tej- vagy egyéb érzékenysége. (Ha bizonyos anyagokat, mondjuk tejfehérjét, tejcukrot elégtelenül, vagy egyáltalán nem képes emészteni, akkor a gyomrában várakozó táplálék hosszú időre elveheti az éhségérzetét.)

Emellett étvágytalan lehet a gyermeked akkor is, ha kevés a gyomorsava. Ezen javíthatsz savas italok( például kevés gyümölcslé, citrom, narancslé, esetleg almaecet) bevitelével.


A trükkös etetés is rosszul sülhet el

Az elkeseredett szülők mindent bevetnek azért, hogy csemetéjüket evésre bírják. A kérleléstől kezdve (Egyet anya kedvéért, egyet apa kedvéért…), a mókázáson át (Itt repül a falatka…), a zsarolásig (Nem azért főztem, hogy most kidobjam… Ha nem eszel, beteg leszel és kórházba kerülsz, és én nem mindig lehetek ott veled!) mindent bevetnek. Ami néha hatásos is lehet. De! Ezek a példák sajnos inkább arra jók, hogy tévképzetet alakítsanak ki a gyermekben – azaz nem akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, vagy megkívánjuk a finom az étel, hanem valaki kedvéért, valamilyen cél eléréséért. Ezzel nem a gyarapodást, hanem a későbbi evészavarokat lehet inkább megalapozni.


Mit ne tegyél?

Ne erőltesd az evést! Természetesen egy anyának ezt a legnehezebb megállnia – főleg, ha azt látja, gyermeke több napig „elél” szilárd étel nélkül. Ilyenkor a legfontosabb a bőséges folyadékbevitel! Ha a kiszáradást kivédted, a többit rábízhatod a gyerekedre, egyszer csak úgyis megéhezik, és kérni fogja az ételt.
Ne büntesd! Soha ne jutalmazd vagy büntesd azért, mert valamit megevett vagy sem. A dicséret természetesen jár, de csak szóban (nagyon ügyes vagy, szépen ettél). A valamilyen vágyott tárgy vagy ajándék reményében erőszakkal letuszkolt falat könnyen visszakívánkozhat, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a gyermeknek nem esett jól. Kérd meg, hogy mindent kóstoljon meg, de ha nem ízlik, ne erőszakoskodj – a felnőttek sem eszik meg azt az ételt, amit nem szeretnek!


Hogyan bírhatod rá az evésre?

* Legyen a családi étkezés kellemes, jó hangulatú, ahol öröm ott lenni. Ültesd a babát a családi asztalhoz etetőszékben.
* Csak keveset tegyél a tányérjára (az étvágytalan gyerek számára nincs lehangolóbb látvány egy nagy halom ennivalónál, amit esélye sincs megenni).
* Ne kínáld, várjuk meg, amíg magától kér a ti ételetekből.
* Sétáljatok sokat a friss levegőn – az mindig meghozza az étvágyat.
* Igyekezz csak egészséges ételeket főzni. Ha jó a választék, a nem alakulnak ki rossz szokások.
* Ha még picike, nagy csáberő lehet, ha önállóan ehet.
* Mutass jó példát – egyetek előtte jó étvággyal!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!