Életmód

2010.03.31. 09:48

Hogyan lehet 36 órád egy nap?

Mindenkinek kevés a huszonnégy óra. Vagy a pihenésre nem jut elég idő, vagy a családra, vagy a testmozgásra nem marad, vagy a munkánkkal szeretnénk még gyorsabban haladni. Pedig sokkal több minden belefér egy napba, mint gondolnánk.

NANA.HU

A helyzet az, hogy mindannyiunknak huszonnégy óra áll rendelkezésére naponta. A kérdés csak az, hogyan töltjük el. Bár a percmutató sosem fog lassabban járni, az úgynevezett funkcionális időből könnyedén varázsolhatunk másfélszer annyit, mint amennyivel eddig rendelkeztünk. Az alábbi tippek segítségével sokkal hatékonyabbá teheted a napjaid anélkül, hogy kimerülnél közben. Sőt!

1. Optimális alvás

Mivel a napunk közel egyharmadát ezzel töltjük, sok múlik azon, mikor, hol, hogyan és mennyit alszunk. Irigylésre méltóak azok, akiknek elég 4-5 óra alvás ahhoz, hogy kipihenjék magukat, ám a többség napi 7-8 órával érzi magát formában. Ha az alváson akarsz időt spórolni,az duplán üt vissza: kimerült leszel, ingerlékeny, nem tudsz koncentrálni, és végül sokkal kevesebb dologgal leszel kész egy nap, mintha kipihennéd magad.

A minőségi alváshoz fontos, hogy a hálószobád teljesen elsötétíthető és csendes legyen. Ne tarts benne elektromos szerkezeteket, tévét főleg ne. Ha szeretnéd, még a falak színével is pihentetőbbé teheted a szobát. Nagyon hasznos módszer az energianyerésre, ha minden nap ugyanabban az időben kelsz fel. Ebbe a hétvége is beletartozik: minden egyes nap ugyanabban az időben kelsz, viszont akkor fekszel, amikor elfáradsz. Így mindig elegendő mennyiségű alváshoz jutsz, és a szervezeted beáll egy ritmusra, amiben hatékonyabban osztja el a fizikai energiát.

2. Megfelelő táplálkozás

Az emberi test a legtöbb energiát az emésztésre és a kiválasztásra fordítja. Amit a testedbe beteszel étel és ital formájában, az mindenképpen meghatározza, mennyire vagy energikus és éber, és azt is, mennyi alvásra van szükséged. Ha javítasz a táplálkozásodon, és sok friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz, sovány fehérjét és hidegen sajtolt növényi olajokat, akkor nagyságrendekkel jobban fogod érezni magad.Nem is beszélve a vitaminokról és már, természetes táplálékkiegészítőkről. Az Omega-3 hiánytól levert és lassú leszel, a B-vitaminok hiánya idegessé és stresszessé tesz, és így tovább. Ezeknek sokkal összetettebb a hatása, mint gondolnánk: ha levertek vagyunk, fizikailag is fáradtnak érezzük magunkat, tehát többet alszunk, és kevesebb dolgot végzünk el a nap folyamán. Ha nem tudunk koncentrálni, csak elfoglaltak vagyunk, de nem hatékonyak. Ha rendbe teszed a táplálkozásod, nem másfélszer, de akár kétszer-háromszor annyi tevékenység is belefér a napodba, mint kimerült állapotban.

3. Szervezés

Nem újdonság, mégis túl gyakori probléma: egyszerűen szétszórjuk magunkat a nap folyamán. A hatékonyságnak két szervezési trükkje van: 1. fejezz be mindent, amibe belefogtál, mielőtt új feladathoz látnál. 2. Gondold végig előre, mi mindent kell elvégezned, és állíts fel fontossági sorrendet.

Az első tipp végtelenül egyszerűen hangzik, ám nem is olyan könnyű megoldani az állandó e-mailek, telefonok, felugráló csetablakok világában. Mégis, ha képes vagy egyvégtében dolgozni egy rövid, vagy közepes hosszúságú feladaton, anélkül, hogy közben valami másba is belefognál, sokkal többet tudsz egy nap alatt véghezvinni.

Ehhez szükséges a prioritás-lista: ha előre tudod, mi nagyon fontos, és mi az, ami jó lenne, de nem létszükséglet, akkor azokat a dolgokat biztosan elvégzed majd, ami igazán számít. Ezt minden nap végén összeírhatod a következő napra, úgy, hogy közben hagysz egy kis helyet az óhatatlanul felmerülő pánikszerű teendőknek. Fontos, hogy azért a realitások talaján maradjunk: ha tudod, hogy olyan a munkád, hogy a főnököd meglep néha ezzel-azzal, vagy a telefonod csöng lépten-nyomon, azt kalkuláld be. Demeg kell tanulni nemet mondani, hiszen a saját időd felett te vagy az úr, és ezt mindenki tartsa tiszteletben.

A szervezés harmadik hasznos eleme, ha segítséget kérünk. Nem kell mindent magunknak elvégezni, legyen az munka, háztartás, a gyerekek szállítása, vagy bármilyen feladat. Mindig van, aki kapható némi segítségre, mert neki nem nagy ügy, és cserébe te is tehetsz nekik szívességet, amikor az neked nem jár többlet munkával. Ha összedolgozunk másokkal, az mindig sokkal hatékonyabb, mintha egyedül próbálnánk mindent megoldani.

4. Mit mivel?

Bár ez látszólag ellentmond az előzőeknek, mégis jól működik bizonyos esetekben, ha két feladatot egyszerre végzünk el. Ezalatt olyanokat értek, amikből legalább az egyik nem kíván különösebb odafigyelést. Ilyen lehet, ha az otthoni edzést összekötöd a tévézéssel. (Ha már itt tartunk, a tévézés az egyik legnagyobb időrabló, szokj le róla, nézz inkább DVD-t, annak van eleje és vége.) Nyugodtan intézhetsz privát telefonokat mosogatás vagy főzés közben – főleg headsettel -, és a kocogás is remek alkalom arra, hogy közben nyelvleckéket vagy bármi tanulnivalót hallgass.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!