Életmód

2010.08.16. 07:59

Józan értékelés a bódító italokról

Megfér-e egymás mellet a sport és a „sör”, az állóképesség-növelés és a „bor”, az izomtömeg fejlesztés és „egy feles”?

TEKI

Kutakodásom során találtam ezt az igen megnyerő és frappáns kifejezést, mely talán megmutatja a mögöttes tartalmat. Azt a milliónyi szélsőséges és meglepő információt, amit utált és szeretett, néha karon fogott, néha életünkből száműzött, rossznak, de olykor „jónak” kikiáltott dologról, az alkoholról közvetítenek felénk nap, mint nap. Mint mindenki mást, engem is foglalkoztatott a kérdés, megfér-e egymás mellet a sport és a „sör”, az állóképesség-növelés és a „bor”, az izomtömeg fejlesztés és „egy feles”. Létezik-e a Részeg Karate-mester után szabadon olykor illuminált, de eredményekben dúskáló sportoló, definiált, versenyképes izomzat és nem utolsó sorban zsírtalan test? Nézzük mire jutottunk.

GYÓGYSZER ÉS MÉREG

Kis adagban akár gyógyszer, nagy mennyiségben méreg! Ez az a mondat, ami rögtön eszünkbe jut és még talán nagymamánktól hallottuk az első, valódi házi szilvapálinkával való találkozásunk közben. Minimális mennyiségben akár egészségügyi „előnyöket” is kovácsolhatunk jelenlétéből, magas dózisban viszont akár „szociális” hátrányokat is egy-egy harsányra, túl őszintére, vagy egyenesen „buta szőkére” sikeredett éjszaka után.


A FOLYÉKONY KENYÉR

1.5 dl vörösbor = 125 kcal
1.5 dl fehérbor = 121 kcal
3.5 dl sör = 153 kcal


alkohol


MENNYI IS AZ ANNYI?

ZSÍROSODÁS?

Több kísérletet végeztek arra vonatkozóan kontroll csoportokkal, hogy e kérdést boncolgassák és kielemezzék. A végeredmény nem mutatott számottevő eltérést egy minden nap sört fogyasztó és ezt nélkülöző társaság között (Agyő, sörpocak!). Ellenben az alkohol által bevitt plusz kalóriatartalommal (és a ránk törő farkas éhséggel) mindenképp számolnunk kell! Mert egy 1500-asra beállított diétás étrend könnyen 2000-es súlymegtartó állományba csúszhat bűnözéseink során!

IZMOSODÁS!

A tesztoszteron szintjét és termelődését az alkohol erőteljesen csökkenti!

Érdekesség
Az alkohol vesestimuláló hatása miatt igen komoly vizeletprodukció alakul ki, melynek hatására szervezetünk dehidratálódik (azaz folyadékot vesztünk). Egy házibuli folytán, négy óra alatt akár testtömegünk 3 %-át is elveszíthetjük.

Versenyre készülő „izomembereknek” mindenképp tiltó listára tenném az alkoholt mindannak ellenére, hogy e tekintetben eltérőek a vélemények és a kutatások is (bármily érdekes) mást-mást mutatnak. Nagyon magas alkohol bevitelnél megjelenhet a szép nevű alkohol-miopátia, mely izomvesztést és izom-gyengeséget takar, ráadásul a vér alkohol- és tesztoszteron szintje között is kimutatható a fordított arányosság.

Így csak óvatosan uraim. Egy-egy butára mulatott éjszaka akár 25 %-al is csökkentheti a tesztoszteron vérben lévő mennyiségét! Ez pedig nem éppen kedvez az izmosodásnak! Itt is igaz azonban a nagy „közhely”, miszerint kevesebb mennyiségű alkohol elfogyasztásának nincs szignifikánsan kimutatható hatása az izmosodásra vagy izomvesztésre, tehát egy szülinapi zsúr, vagy kedvenc haverunk mérsékelten (és ez itt hangsúlyos) ünnepelt legénybúcsúja még belefér!

ÁLLÓKÉPESSÉG

Egy edzés előtt 24-48 órával elfogyasztott jelentősebb alkohol mennyiség, visszaveszi aerob teljesítőképességünk!

No, ez az a pont, ami meglepett és elgondolkoztatott. Nem tudom praktizáló atlétákkal, becsípve edző futóknál mérték-e, de kijelenthető, az állóképességi sportolók teljesítményére igenis negatív hatással van az előtte nap elfogyasztott alkohol. Teljesítőképességünk, aerob kapacitásuk (így a mi aerobik órán nyújtott teljesítményünk is) igen csak megsínyli a kihágásokat! Úgyhogy ha ezen a területen szeretnénk bizonyítani és nem a sörivó versenyen, akkor csak okosan.

HÁTRÁNYBÓL ELŐNY

Nem emelni akarom az alkohol kultuszát!


Így le kell írnom, hogy a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás májkárosodáshoz, elbutuláshoz és szívbetegségekhez vezethet, de tény az is, hogy számtalan egészségügyi előnye is van a kulturált bevitelnek. A borban található tápanyagok pl. előnyösek a szív számára, csökkentik az oxidatív stresszt, értágító hatásúak, emelik a jó HDL koleszterin szintjét és csökkentik a vérrögképződést.

A határ azonban valahol a kettő között van! Menjen és maradjon is! Ha másnaposan ébredünk, egész biztos nem teljesítünk olyan jól a dehidratációnak és egyensúlytalan állapotunknak köszönhetően a sport területén. Sőt 1-2 komolyan átalkoholizált este akár egész heti edzésünket tönkreteheti. Érdemes ezen elgondolkoznunk!

Próbáljuk megtalálni az arany középutat és a definiált, zsírtalan testet erő- és állóképességi edzésekkel, ne pedig folyékony kenyérrel támogassuk!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!