Életmód

2010.09.24. 13:06

Munkakeresés: megvannak a legjobb régiók!

Az összes lehetséges adaton átrágva magunkat, elemezve szúrópróbás- és nagyobb időtartamra vonatkozó adatokat, úgy gondoljuk megtaláltuk Magyarország legjobb régióit, ahol nagyobb eséllyel indulsz állásinterjúra.

Nana.hu

Gyötrő érzés, amikor egyik interjúról a másikra megy az álláskereső és napokkal később elutasító válasz érkezik. Azt egy ideje sejtjük, hogy a magyar nem a mobilis nemzetek közé tartozik, pedig néhány tízkilométeres utazás csodákat tudna tenni az elhelyezkedni vágyókkal, a költözésről nem is beszélve, mivel az ország különböző régióiban nem ugyanolyan feltételekkel lehet munkát találni. Ehhez jön hozzá, hogy a legtöbb cég inkább olyan emberben gondolkodik, aki a cég telephelyéhez közel lakik, akinek a bejárási költségeire nem kell “vagyonokat” költeni.

Tulajdonképpen álláskereső portál

Kísérletet teszünk arra, hogy a nők szemszögéből megvizsgáljuk az ország jelenlegi munkapiaci lehetőségeit. Ehhez az afsz.hu oldal adatait használjuk majd, azon belül pedig az “Álláskeresőknek” menüpontot. Megyék helyett régiókat vizsgálunk, úgymint: Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl. A lehetőségeket megvizsgáljuk gyermektelen és gyermeket nevelő nők szemszögéből is. Utóbbiaknál olyan aktív munkavállalókra gondolunk, akiknek már nem kell napi 24 órában a gyerek mellett lennie, de akár már a délutánt is szívesen töltené vele.

“A portál tulajdonképpen olyan funkciót lát el, mint bármely más álláskereső oldal” - mondta a Nana.hu-nak Lőrincz Leó, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetője. “A munkáltatók eljuttatják a betöltetlen álláslehetőségeket az illetékes munkaügyi kirendeltségeknek. Ez egyébként jogszabályi kötelességük is.” A rendszerbe bekerülve két típusúak lehetnek ezek az állások. Egyik részük hirdethető állásajánlat, ahol megjelenik a munkatársat kereső kereső cég neve, a kapcsolattartó, tehát a munkavállaló közvetlenül jelentkezhet leendő munkaadójánál. Másik részüknél kirendeltségi egyeztetésre van szükség, tehát a munkáltató arra kéri a munkaügyi központot, hogy szűrjék meg a jelentkezőket és a legalkalmasabb jelölteket küldjék el hozzájuk.

A hirdetésre bárki jelentkezhet, legyen akár munkanélküli, akár aktív munkavállaló, aki jobb állást keres. Miután az adott cég megtalálta az ideális jelöltet - szintén jogszabályi kötelezettsége miatt - mindezt jeleznie kell a munkaügyi kirendeltségnek. A munkaügyi kirendeltség a munkaerőigényt bejelentő munkáltatóval folyamatos, napi kapcsolatban áll, döntően telefonon, interneten keresztül, így kíséri figyelemmel az álláshelyeket. A munkaügyi kirendeltségek munkatársai a munkáltatókkal személyesen is találkoznak, amelyek nagymértékben elősegítik a bizalmi, partnerségi kapcsolatokat.

Az afsz.hu oldal (“www” előtaggal érdemes próbálni) egy része valóban megegyezik a többi álláskereső portál funkciójával. Az “Álláskeresőknek” gombra kattintva érhetjük el az adatbázist. Itt szűrhetünk megyére, régióra, településre, kirendeltségi körzetre, de akár az egész országból egyszerre is válogathatunk a felkínált állásajánlatok közül. Beírhatjuk a vágyott foglalkozást és végzettségünknek megfelelő állások után is kutathatunk, de akár adott foglalkoztatóra is szűrhetünk. Amennyiben részmunkaidős állásokat keresünk, egy pipa elhelyezésével erre is van lehetőségünk, sőt azt is beállíthatjuk, hogy csak olyan ajánlatokat dobjon ki a rendszer, ahol közvetlenül a céggel vehetjük fel a kapcsolatot.

A kapott listát kedvünk szerint rendezhetjük, a munkakörre kattintva megkapjuk a részletes információkat (melyik cég hirdet, kivel kell felvenni a kapcsolatot, elvárt gyakorlat, elvárt szakképesítés stb.).

Belevágunk...

Az első kereséskor az összes régiót figyelembe vettük és a közép- és felsőfokú végzettségűekre koncentrálva szűrtünk. A hétfői (2010. 09.20.) állapot szerint 1073 állásajánlatot dobott ki a rendszer, ami közül nyilván további finomításra volt szükség, hogy releváns találatokat kapjunk.

Először a Dél-Alföldön keresgéltünk. Csak hétfőn 8 betöltendő állás került fel az oldalra. Volt közöttük virágkötő (Sükösd), üzletkötő (Békéscsaba), pincér (Tiszakécske) és adminisztrátor (Kiskőrös). Ezekre bátran jelentkezhetnek nők. Virágkötőnek éri meg legkevésbé lenni, de az üzletkötői állásnál akár 150 ezer forintos fizetéssel kecsegtetnek. A végignézett lista alapján nyáron sem volt olyan hét, amikor ne került volna fel munkalehetőség az oldalra.

A célcsoportunknak megfelelő állások közül a legrégebben egy rendezvényszervezői pozíció került fel, ezt jelenleg is betöltetlen állásként tüntetik fel. A nyelvtudás erősen behatárolhatja a lehetőségeket, mivel nagyon jó ukrán nyelvismeretet várnak el a jelentkezőtől, fizetésnek pedig 89 ezer feletti van feltüntetve.

Milyen eredményre jutottunk? A cikk folytatásából kiderü, kattintson ide >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!