közlekedés

2018.06.06. 10:45

Az életünkkel is fizethetünk a hamis autódiagnosztikai eszközökért

Ezen tényleg nem érdemes spórolni.

Évről-évre egyre több Távol-Keletről rendelt olcsó, de hamis autódiagnosztikai eszközt foglalnak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei. Míg 2016-ban 193 ilyen jellegű terméket foglaltak le postaforgalomban, tavaly már 332-t, idén május végéig pedig 202 hamis termék akadt fenn az ellenőrzéseken.

Mivel ezek a készülékek a gyártó tudta és engedélye nélkül készülnek, a hozzájuk kapcsolódó szoftver vagy nem a gyártótól ered, vagy nem a legfrissebb adatokat tartalmazza. Az autón az ezzel végzett módosítás, vagy javítás szakszerűsége, pontossága nem garantált – hívta fel a figyelmet a NAV, hozzátéve: az autók megbízható működését és ezáltal a bennük utazók életét is kockáztatja, aki nem ellenőrzött eszközzel nyúl a gépjárműhöz.

A hamis autódiagnosztikai eszközök forgalmazása a kocsikra is veszélyt jelent, és károkat okoz a legális termékek kereskedőinek.

Mindemellett ha valaki hamis, bevizsgálatlan terméket rendel, nagy valószínűséggel sosem kapja meg. Akkor sem, ha a vételárat kifizette az eladónak. Ha ugyanis a pénzügyőrök szellemi tulajdonjogot sértő termékeket találnak, akkor az eljárás akár a termék megsemmisítésével is végződhet – írták.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / l i g h t p o e t

Ezek is érdekelhetik