Ország-világ

2020.09.12. 14:45

A korlátozások ellenére lehet külföldön tanulni ösztöndíjjal

Tanulmányi célból a negyvenkét piros jelzésű ország egyetemeit látogathatják a diákok.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Matej Kastelic

A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellenére is részt vehetnek külföldi mobilitási programokban a magyar hallgatók, bár ennek most speciális feltételei vannak – közölte a Tempus Közalapítvány a Magyar Nemzettel.

A szombati lapszámban felidézték, hogy tavasszal minden újonnan induló mobilitási programot és külföldi utat lemondtak a felsőoktatási intézmények. Nyáron lazultak, szeptembertől ismét szigorodtak a határátlépés szabályai.

A járvány miatt ugyan nem javasolt a magyar állampolgárok külföldi utazása, de néhány napja bekerült a kivételek közé a hallgatói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesíté­se­, ami azt jelenti, hogy a diákok tanulmányi célból látogathatják a 42 piros jelzésű ország egyetemeit is.

Ha valaki külföldön reked karanténban, akkor az beleszámít az ösztöndíjas időszakába. A hazatérés utáni karantén viszont már nem, így annak tartamára nem igényelhető támogatás.

A Magyarországra érkező külföldi fiatalok csupán az őket fogadó egyetemtől kapott igazolás birtokában kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Bokodi Szabolcs, a mobilitási programokért felelős Tempus Közalapítvány felsőoktatási felelőse azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a járvány ­miatt érthetően visszaesett az érdeklődés a külföldön töltött szemeszterek iránt, hiszen mindenki többször meggondolja a kiutazást, de így is sokan vannak, akik szeretnének menni, nekik pedig minden támogatást megadnak.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!