Balesetek

2023.10.14. 08:30

Egy falunap mit sem ér körhinta vagy dodzsem nélkül, de vajon mennyire veszélytelenek?

Ritkán olvashatunk arról, hogy egy vidámparkban baleset történik Magyarországon. ha viszont mégis, arra a hírre felkapjuk a fejünket.

Teol.hu

Illusztráció: Shutterstock

Az is tény, időnként roncstelepre emlékeztető „készségekkel” érkeznek meg az adott településre a vidámparkok. A duol.hu újságírója most annak nézett utána, milyen kritériumoknak kell megfelelniük a játékoknak ahhoz, hogy azokat működtetni lehessen.

A mutatványos berendezések biztonságosságát egy 2007-es rendelet szabályozta, ezt alkotta újra 2020. november 30-i hatályba lépéssel az innovációért és technológiáért felelős miniszter. Az új rendelet bővebb a réginél, a szórakoztatási célú (mutatványos) berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról is szól.

Nézzük, mire hívja fel a figyelmet a jogszabály és a hozzá tartozó szabványrendszer: „A hatályba lépésével a területen tevékenykedő nem megfelelő műszaki állapotú vagy csupán egyszerűen felújításra szoruló berendezések kiszűrése is lehetővé vált/válik, hiszen a rendelet a szórakoztatási célú berendezések élettartamát 10 évben maximálja. Ezt követően azokat tervezett módon, teljeskörűen fel kell újítani és a műszaki ellenőrzést üzembehelyezést megelőző eljárásként szükséges lefolytatni.”

Ami változatlan: az ilyen berendezéseket továbbra is három veszélyességi osztályba sorolta a miniszter. Az első és második veszélyességi osztályba sorolt eszközöket jelenleg is csak arra kioktatott személy kezelheti. November végétől viszont az ilyen berendezéséket csak olyan személy kezelheti, akit – az országos illetékességgel eljáró – Budapest Főváros Kormányhivatala által feljogosított szervezet a berendezés biztonságos üzemeltetésére kioktatott, és erről részére igazolást állított ki. Ráadásul ezt három évente meg kell újítani.

A fenti szabályozásra nagy szükség van, hiszen napjainkban már egy falunap sem képzelhető el körhinta, dodzsem vagy éppen céllövölde nélkül. Az ilyen rendezvényeken és fixen telepített helyeken (vidámpark) használt mutatványos berendezésekre – az általuk végzett különleges mozgások és legfőképpen az azt használatba vevő közönség életének és testi épségének a megóvása okán – ezekre a szerkezetekre külön jogszabályi előírások vonatkoznak.

Csak olyan mutatványos berendezés üzemeltethető, amely rendelkezik megfelelőségi tanúsítvánnyal. A megfelelőségi tanúsítványt kizárólag az üzemeltető által megbízott, kijelölt szervezet állíthatja ki. A változó felállítási helyen üzemeltetett mutatványos berendezések tekintetében közterület-foglalási engedély csak érvényes megfelelőségi tanúsítvány rendelkezésre állása esetén adható ki.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!