Világbajnokság, D-csoport

2022.11.30. 18:06

Hiába győzték le a címvédőt, Laidouniék búcsúztak a világbajnokságtól

Tunézia megszerezte első gólját a világbajnokságon, amivel legyőzték a címvédő franciákat, de ez sem ért továbbjutást.

B. S.

Wahbi Hazri gólja döntött, de ez sem ért továbbjutást Tunéziának

Fotó: AFP

 

 

Felforgatott csapatot küldött pályára Didier Deschamps, a biztos továbbjutó franciáknál Mbappé, Dembélé, Giroud, Griezmann és Lloris is csak a kispadon kezdett. A címvédő „B csapata” nevek alapján is elég erősnek mondható, de összeszokatlan gárdaként, komolyabb tét nélkül a lelkesebb tunéziaiak léptek fel kezdeményezőbbként. Számukra volt fontos ez a mérkőzés, hiszen csak győzelem esetén maradt esélyük a továbbjutásra.

A kilencedik percben Gandri góljával vezetést is szerezhettek volna, de hiába talált kapuba a Club Africain középpályása, a beívelés pillanatában előrébb helyezkedett a védőknél. Az afrikaiak többet próbálkoztak az első félidőben, a magasra feltolt védelmükkel zavart tudtak kelteni, de az azokból indított ellentámadásokból inkább csak átlövésekkel, beadásokkal próbálkoztak, kijátszott helyzetekre nem tellett erejükből. Laidouni vezérletével a fordulás után is Tunézia volt aktívabb, a Ferencváros középpályása forintos labdával szolgálta ki Kesridát, majd ő maga lőtt a keresztléc fölé. Ez a lelkesedés ragadt át a többiekre, Szhiri labdaszerzése után Hazri cselezte be magát a tizenhatoson belülre, s lőtte ki a bal alsót. A francia Montpellier-ben légióskodó csatár a testi épségét sem kímélve szerezte meg válogatottja első találatát a vb-n.

Nem akartak „égni” a franciák, egyből hármat cserélt a kapitány: a kisebb sérüléssel bajlódó Mbappé érkezett, de jött a középpálya megerősítésére Rabiot, míg Saliba személyében a gallok utolsó mezőnyjátékosa is bemutatkozott a vb-n. Fölénybe került az időközben Griezmannt és Dembélét is bevető címvédő, melynek első kaput eltalált lehetősége a 79. percben volt a Barcelona támadójának lecsúszott beadásával. Futószalagon jöttek a francia helyzetek, miközben a tunéziai cserék a telefonon nézték a csoport másik mérkőzését, a Dánia–Ausztrália találkozót. 

A 98. percben Griezmann góljával kiegyenlítettek a gallok, de a középkezdés után a VAR mégis elvette tőlük a gólt. Ez viszont nem osztott, nem szorzott az észak-afrikaiaknak, mert hiába játszottak döntetlent az Eb-elődöntős Dániával (0–0) és verték meg a címvédőt, miután az ausztrálok 1–0-ra nyertek, Tunézia búcsúzott a világbajnokságtól.

D-csoport, 3. forduló
Tunézia–Franciaország 1–0 (0–0)
Al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 43.627 néző. V.: M. Conger (ausztrál) 
Tunézia: Dahmen – Meriah, Gandri, Talbi – Kesrida, Szhiri, Laidouni, Maalul – Ben Szliman (Abdi, 83.), Hazri (Dzsebali, 60.), Ben Romdan (Chaaleli, 74.). Szövetségi kapitány: Dzsalel Kadri 
Franciaország: Mandanda – Disasi, Varane (Saliba, 63.), Konaté, Camavinga – Tchouaméni, Y. Fofana (Griezmann, 73.) – Guendouzi (O. Dembelé, 79.), Veretout (Rabiot, 63.) – Kolo Muani, Coman (Mbappé, 63.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Hazri (58.)

Statisztika

34

Labdabirtoklás (százalékban)

66

6

Kapura lövések

10

3

Kaput eltalált lövések

4

7

Szögletek

8

324

Összes passz

634

265

Sikeres passz

570

A csoport végeredménye

1.

Franciaország

3

2

0

1

6–3

6

2.

Ausztrália

3

2

0

1

3–4

6

3.

Tunézia

3

1

1

1

1–1

4

4.

Dánia

3

0

1

2

1–3

1

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!