Gasztronómia

2010.03.27. 00:00

Miből van a csokinyuszi?

Itt a húsvéti csokinyuszik szezonja. Ám többségünk nincs tisztában a valódi csokoládé és a kakaós massza közötti különbségekkel. Érdemes megnéznünk a címkén, mely alapanyagokból készült a termék, s valóban csokoládét kapunk-e a pénzünkért.

Mindmegette.hu

A kulcsszó: kakaóvaj
A húsvéti figurák kínálata bőséges. A választék széles, számos fajtából választhatunk. A termékpalettát tejbevonóból (kakaós masszából) formázott figurák és minőségi tejcsokoládé-figurák alkotják. Bár még mindig meghatározó a tejbevonóból gyártott olcsó termékek aránya, folyamatosan nő a valódi, tiszta csokoládéból gyártott értékesebb figurák forgalma.

A csokoládé szigorú nemzetközi szabvány szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj. A tejbevonóból, vagyis kakaós masszából készült termékek esetén a kakaóvajat más, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Ezért fordulhat elő az, hogy az értékes kakaóvajat tartalmazó csokinyuszi magasabb áron kapható, mint egy ugyanolyan méretű tejbevonóból készült termék.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] A csokinyúl is igazi csokiból a legjobb
[/caption]

Kizárólag a csokoládéból készült figurák tartalmaznak kakaóvajat. Ez az összetevő tartalmazza az illatanyagokat, mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a tejbevonóból készült termékekben nincsenek meg.

A csokoládé fajtái
A három nagy testvér a fehércsokoládé, a tejcsokoládé és az étcsokoládé. Az étcsokoládéról az utóbbi években bebizonyosodott, hogy kifejezetten egészséges, magas antioxidáns-tartalma miatt. Állítólag még a fogakat is védi, sőt még a szív- és érrendszer karbantartására is alkalmas. Mitöbb: javítja a kognitív teljesítményt, endorfint szabadít fel a szervezetben, magnéziumban is gazdag.

A fehércsokoládéban - amit először 1955-ben állítottak elő - sok-sok (nagyjából  35-40% ) kakaóvaj található, viszont kakaópor nincs benne.

A tejcsokoládé - amely talán a legelterjedtebb - nagyjából 25%-35% közötti kakaótartalommal bír.

55-75 % között található az a mezsgye, ami a földi halandók számára a leginkább kedvelhető étcsokoládét eredményezi. Ebben az állapotában még több kocka fogyasztása is lehetséges. Nem keserű, a termőterületre jellemző aromák jól kiérezhetőek belőle.

Aztán persze vannak, akik a 99-100%-os ét- vagy inkább keserűcsokoládékat kedvelik, de ők vannak kevesebben.

A kakaó és csokoládé helye a napi étrendben
A kakaópor és a csokoládé fogyasztása növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét. Fontos, hogy értelmesen alkalmazzuk-együk, hiszen semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával. A táplálkozásnál az ördög a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés. Arányos mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek, a csokoládé örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító tényező, nem fenyeget az elhízás veszélyével.

Csokoládéfigurák története Magyarországon
A csokoládéfigurák hazai gyártásának története a múlt évszázad 30-as éveire nyúlik vissza. Hiteles források szerint Stühmer Frigyes, a legnagyobb budapesti csokoládégyár megalapítója kezdte el az akkor még kézi formázású és csomagolású csokoládéfigurák gyártását 1934-ben. Ezek a porcelánszerű bevonattal ellátott figurák nagy népszerűségnek örvendtek Európában is, gyártásuk 30 évig folytatódott.

A két világháború közötti időszakban más, kisebb gyárak is foglalkoztak csokoládéfigurák készítésével, a hiteles emlékek alapján ezek közé tartozott a győri Koestlin Lajos Rt. (ma Győri Keksz), valamint a Szerencsi Csokoládégyár. A gépesített nagyüzemi gyártásra vonatkozó első adat az 1962-ben épített Diósgyőri Édesipari Gyár termelésére vonatkozik, ekkor ide központosították a csokoládéfigurák gyártását.

A bevonómasszákból gyártott termékek létrehozását két tényező is indokolta: egyrészt az import anyagok, a csokoládégyártáshoz szükséges kakaóbab viszonylag magas ára, illetve korlátozott beszerzése. Ezekben a termékekben a valódi csokoládé kakaóvaj tartalmát más, olcsóbb, speciális növényi zsiradékkal helyettesítették. (A termékek elnevezése abban az időben a „nugátszerű”.)

Csak az utóbbi néhány évben kezdett növekedni a kereslet a valódi csokoládéból előállított figurák iránt, megváltoztatva az addigi 10-90%-os arányt a két csoport között 40-60%-ra (becsült adat).

• Húsvéti lakoma >>>
• Édes aprósütemények >>>
• Sós aprósütemények >>> 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!