Gasztronómia

2010.03.25. 00:00

Ünnepeljünk igazi sonkával!

Időszámításunk előtt 9000 évvel már készítettek sonkát Mezopotámiában illetve Kínában, a sonka tehát igazi ősi eledelünk.

Mindmegette.hu

Milyen sonkát vegyünk?
A magyar parasztsonka sózással vagy sós pácolással és füstöléssel, míg a híres mediterrán sonkák - az éghajlati adottságok miatt - sózással és szárítással készülnek.
 
A gyorsérleléssel, gyorspácolással, műfüsttel készült sonkákat - véleményünk szerint - érdemes elkerülni. Inkább tényleg böjtöljünk pár hétig, de a húsvéti sonka legyen a legjobb minőségű, drágább háztáji sonka vagy a még drágább, vékonyra szeletelt, levegőn szárított külföldi sonka. Aki jó sonkát szeretne enni, ne dőljön be a sonkának nevezett, kötözött húsárunak, melyet akciós áron dobnak az ember után.

Készül a húsvéti főtt sonka
A falusi disznóvágáskor a combot sóban tartósítják néhány hétig, lemossák, majd füstölik. A megfüstölt sonkát üstben felteszik főni, az első forrás után a főzőlevét leöntik, majd annyi óráig főzik gyöngyözve forró vízben, ahány kilós a sonka.

Mire használjuk az igazi sonkát?
Bablevesbe főzzük, természetesen, de nagyon jó szendvicsbe is, mondjuk úgy, ahogy a spanyolok eszik, a kenyeret félbevágott paradicsommal bedörzsölve, fokhagymagerezddel megkenve, átlátszóra szeletelt sonkát rátéve. Bolondíthatjuk egy kis rukolával is.

Sonkás ragukat készíthetünk tésztaételekhez, csíkozva levesbetétként nagyszerű, de salátákat is feldob. Kihagyhatatlan persze a sonkás tojás, a „hemendegz”. Előételhez sem kell feltétlenül pármai sonkának lennie, sárgadinnyével a parasztsonka is nagyon finom, de vágjuk jó vékonyra.

És persze együk egyszerűen főtt tojással, újhagymával, tormával húsvéti reggelire.

Híres külföldi sonkafajták
Híresek a spanyol sonkák, például a Serrano sonka és Ibériai sonka. És fantasztikus olasz sonkák is: a prosciutto crudo (ejtsd prosutto)  (nyers sonka, például a pármai és a prosciutto cotto (főtt sonka).
A franciák Bayonne-i sonkája és a német feketeerdei sonka is igazán finom, a sor hosszan folytatható, szinte minden országnak megvan a maga specialitása, az angoloknak a yorki sonka, a horvátoknál az igazi prsut az Isztriáról.

A franciák melegszendvicse is csak jó minőségű sonkával jó >>>

Pármai sonkából készül >>>

Ötletek maradék sonkára >>>

 

Mindmegette.hu Pármai sonka dinnyével -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!