Gasztronómia

2010.09.28. 00:00

Wokkal jobb!

Gyorsan, egészségeset és finomat szeretnél főzni? Akkor készítsd el az ételeket wokban - kevés zsiradékkal, pár perc alatt, a vitaminokat és a rostokat megőrizve!

Mindmegette.hu

Mi is az a wok?

A wok egyrészt jelenti az étel fajtáját, másrészt utal magára az edényre, amiben készül. Az edény valahonnan Dél-Kelet-Ázsiából származik, nagyjából a Han-dinasztia idejéből (i.e. 200 körül), így ha nagyvonalúak vagyunk, azt is mondhatjuk, hogy a wok 2000 éve szerves részét képezi a gasztronómiának. A fém megmunkálását ekkortájt már elsajátító ázsiai népek szinte mindegyikénél megjelenik a kemence tetején képzett lyukba beleilleszthető, gömbölyded fenekű edény.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Wokkal jobb!
[/caption]

Világhódító wok

A kemencén való tökéletes helytállás mellett a wok a világhódításban is tökéletesen ergonomikusnak bizonyult. A hódító mongolok ugyanis ezt az edényt vitték magukkal a környező világ leigázásakor, így terjesztvén ki határaikat és terjesztve el a wok használatát. A dolog olyan jól sikerült, hogy ma is gyakorta főznek ebben az edényben Indiában, Nepálban és Tibetben is.

A wokban készült ételek egészségesek, mert kevés olajon készülnek és viszonylag rövid idő alatt, így vitamintartalmuk jelentős része mellett, a rostjaik is megmaradnak. Ezen kívül a wokkal való főzés energiatakarékos és épp ezért akár környezetbarátnak is nevezhető.

Miért jó a wok? Hogyan vásároljunk wokot? Zöldségek, húsételek, fűszerek, magvak wokban cikkünkben >>>

Wok - egyszerű és nagyszerű >>>

Keleti vendég a konyhában: süss wokban! >>>
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!