Gasztronómia

2010.12.09. 00:00

Csodálatos cékla

Kóstoltad már a sült céklát? Ittál már céklás sárgarépalevet? Nyersen reszelve citromlével megvan? Céklás muffin étcsoki darabokkal? Céklás brownie?

Mindmegette.hu

Nagy Károly kedvence

Régi kedvenc a cékla, fogyasztották a babilóniaiak és a föníciaiak is. Az ókori Rómában is népszerű volt, Nagy Károly egyenesen kötelezővé tette a termesztését. Rokonságban áll a cukorrépával, és leveleit elnézve érthető, hogy rokona a mángold is. Közös ősük a tengerparti mángold, mely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Céklaleves
[/caption]

Cékla a piacon

Vásárláskor figyeljünk: héja ne legyen száraz, húsa legyen jó kemény. Ha a héja ráncos és be lehet nyomni, nem tanácsos megvenni. A főtt vagy nyers céklával való foglalatossághoz érdemes egyszer használatos gumikesztyűt húzni. Ez vékony, jól lehet vele dolgozni, és újra fel lehet használni, ha nem szakad el és jól elmossuk. A főtt céklát lehetőleg hámozzuk melegen.

Milyen betegségektől óv meg minket? Milyen finomságokat készíthetünk belőle? Céklás brownie, mártogatós, muffin receptek cikkünkben >>>

Tésztatáska céklával és kecskesajttal töltve >>>

Céklás zöldségleves házi nokedlivel >>>

És még több mint hetven céklás recept itt >>>

További tippek céklára >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!