Gasztronómia

2011.01.15. 00:00

Muffint muffinnal

Nagyjából 10 éve - vagy talán már 15 is - a magyar háztartásokban felütötte a fejét a muffin-láz. Mindenki a papírkapszliban sült, amerikai édességnek hódolt. Népszerűsége azóta is töretlen.

Mindmegette.hu

Egy kis etimológia

Maga a muffin szó az ófrancia moufflet (puha kenyér) vagy a német muffen (kis sütemény) szóból ered. Két alapvető muffinfajtát különböztethetünk meg: az angolt és az amerikait.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Mindenféle muffinok
[/caption]

Az angol muffin

Az angol gyökerek igen mélyek, hiszen már a X. század környékén ismert volt Walesben az angolok által muffin néven emlegetett élesztős tészta. Itt a tészta formáját a serpenyők vagy tepsik aljára tehető fémgyűrűk határozták meg. Az élesztős kenyértészta maradékából, süteménytésztából, olykor krumplipüréből készített pékárut a személyzet ette. Egy idő után az urak is rákaptak, és kifejezetten tea mellé szervíroztatták. Ezt a típusú kenyérfélét adják a mai napig az egyik amerikai gyorsétteremlánc reggelijéhez. A XIX. században már olyan népszerűségnek örvendett a muffin, hogy utcai mozgóárusok kínálták London-szerte.

Cikkünkből mindent megtudhattok a muffinokról, sőt kiderül, hogy mire használható a muffinforma muffinsütésen túl...>>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!