Gasztronómia

2011.03.28. 18:56

Snidling - fűnek látszó hagyma ehető virágokkal

A hagymánál enyhébb íze igen kedveltté teszi a snidlinget, üde aromája feldob minden tavaszi és nyári fogást. Jól tűri a mélyhűtést, és még különleges virágát is felhasználhatjuk.

Mindmegette.hu

Hagymaféle

A hagymák családjába tartozó fűszerű fűszernövény a metélőhagyma vagy snidling. Hívják fűhagymának és pázsithagymának is. Őshazája valószínűleg India és Kína. Itthon már a középkortól használjuk. 20 és 60 cm körüli magasságot elérő fajtáit is termesztik, nálunk az előbbi, alacsonyabb, fűszerű snidling gyakrabban előfordul, és már decembertől megvásárolhatjuk a zöldségeseknél, nagyobb üzletekben.

Snidling a kiskertben

Világos helyen a konyhaablakban, teraszon is könnyen nevelhetjük, ha időnként visszavágjuk, és megfelelően öntözzük. A kiskertben nemcsak a zöldségek között termeszthetjük, de egynyári virágágyak szegélyezésre is használhatjuk, hiszen egészen őszig üde zöld lombozata szépen díszít is. A snidlinget ültethetjük rózsa köré, mert megvédi azt a kártevőktől. Ha veteményesbe tesszük, a répa növekedésére is jó hatással van. A biokertészet hívei lisztharmat ellen is snidlingből készült főzetet használnak. Júniusban a virágokból könnyen kiszórhatjuk a fekete magokat, melyeket a következő évi vetésben lehet használni.

Mit kezdjünk a snidling virágával és mit főzzünk belőle? Cikkünkből kiderül >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!