foglalkoztatottság

2021.10.27. 10:07

Schanda Tamás: jócskán 250 ezer alatt a nyilvántartott álláskeresők száma

A baloldali kormányok utolsó teljes évének végén, 2009 decemberében 604 ezer álláskeresőnél tartott Magyarország – fogalmazott az államtitkár.

Keszthely, 2021. október 19. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a Veszprémi Fõegyházmegye fenntartásában mûködõ keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában, az intézmény fejlesztésérõl tartott sajtótájékoztatón 2021. október 19-én. Az oktatási intézményt 9 milliárd forint értékben fejlesztik. A tervekhez, valamint a mûszaki elõkészítõ feladatok elvégzéséhez közel 2,3 milliárd forint támogatást biztosított a kormány. A fejlesztés részeként megvásárolták a szomszédos területen található mûemlék Reischl-sörházat, így lehetõség lesz multifunkcionális sportcsarnok és uszoda építésére, valamint közösségi terek kialakítására is. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat októberi adatai szerint a tavaly januárinál is kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon, számuk a 246 ezret közelíti, az egy évvel ezelőtti szintnél 60 ezerrel alacsonyabban alakul. A csökkenés a vírusválságban tapasztalt legmagasabb, 2020 nyári értékhez képest meghaladja a 130 ezer főt – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.

Hatalmas utat jártunk be a munkaalapú társadalom megteremtésében, hiszen a baloldali kormányok utolsó teljes évének végén, 2009 decemberében 604 ezer álláskeresőnél tartott Magyarország – fogalmazott az államtitkár.

Úgy vélte, mára vitán felül kiheverte a világjárvány sokkját a hazai munkaerőpiac. A foglalkoztatottak száma a rendszerváltás óta nem tapasztalt magasságokban jár, 4,7 millió körül alakul. A magyar munkanélküliségi ráta a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Az álláskeresők számát 2021 elejére sikerült 300 ezer alá szorítani, csak az elmúlt tíz hónapban 50 ezer fő feletti a mérséklődés – emelte ki.

Schanda Tamás kifejtette: „A magyar emberek nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni. A kormány a legnehezebb időszakban bértámogatással, adócsökkentéssel segítette a munkahelyek megőrzését. A gazdaság újraindulását a beruházások ösztönzésével, célzott vállalkozásfejlesztési programokkal gyorsítottuk fel.

A teljes foglalkoztatás felé vezető úton rendkívül kedvező fejlemény, hogy a legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, az IT szektorban, a szakmai, tudományos tevékenységekben és az építőiparban jött létre.”

Borítókép: Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában, az intézmény fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón 2021. október 19-én. Az oktatási intézményt 9 milliárd forint értékben fejlesztik. A tervekhez, valamint a műszaki előkészítő feladatok elvégzéséhez közel 2,3 milliárd forint támogatást biztosított a kormány. A fejlesztés részeként megvásárolták a szomszédos területen található műemlék Reischl-sörházat, így lehetőség lesz multifunkcionális sportcsarnok és uszoda építésére, valamint közösségi terek kialakítására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában