Pozitív változások

2023.08.09. 13:19

Sokkal kisebb lesz a debreceni akkugyár, és a várható ökológiai lábnyoma is csökken

A CATL magyar leányvállalata bejelentette, hogy a negyedével kevesebb lesz a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár energiafogyasztása és mérséklődik a vízigény is – írja a Világgazdaság.

MW

A talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Módosult a leendő debreceni üzem terve – erről tájékoztatta a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATH) a Világgazdaságot. A lap felkereste a kínai CATL-nek a magyar leányvállalatát, 

mivel a napokban a kínai sajtó azt írta, hogy a vállalat csökkenti az eredeti engedélyben szereplő debreceni gyár területének a nagyságát. Az erről szóló újsághíreket most a magyar vállalat megerősítette.

Azt közölték, hogy 2023 júniusában a CATH kezdeményezte a Debrecen Déli Ipari Parkjában zajló beruházás egységes környezethasználati engedélyének (IPPC) felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a környezetvédelmi engedélyének tartalmát teljes mértékben összhangba hozza az aktualizált építési tervekkel. Ennek következtében a fő változás, hogy 

az egyes épületek mérete megközelítőleg 13 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél.

Eddig azt lehetett tudni, hogy a projekt összesen 221 hektáron valósulna meg, de három ütemben. A CATH egy 109 hektáros területet vásárolt meg, amelynek körülbelül a 60 százalékán építkezik az első fázisban. Ez csökkenhet tehát.

Minden kétséget kizárólag a legfontosabb pozitív következménye a változásoknak az, hogy 

a debreceni gyár várható ökológiai lábnyoma is csökken. Ráadásul látványosan, a CATH közlése szerint az üzem energiafogyasztása 25 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél.

A kardinális kérdés a továbbra is a vízigény. 

A teljes komplexum napi vízfelhasználása a változások kivitelezése után 3075 köbméterre csökken az első ütemben, a korábbi 3400 köbméterhez képest.

A CATL megígérte, hogy az uniós és a magyar jogszabályokat is betartja. A magyar leánycég ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy gyár termelési kapacitása, illetve az üzem alapvető műszaki és technológiai paraméterei változatlanok maradnak a bejelentés után is. és kiemelte, hogy az építkezés és az üzemeltetés során a város, a lakosság és a környezetvédelem szempontjai egyaránt kiemelt figyelmet kapnak.
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában