Közvélemény-kutatás

2023.09.25. 10:47

A magyarok jelentős többsége elutasítja az ukrán gabonadömpinget ösztönző brüsszeli nyomást

A Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok mit gondolnak Brüsszel azon szándékáról, amely arra kötelezné Magyarországot és más uniós tagállamokat, hogy beengedjék az ellenőrizetlen minőségű, génmódosított ukrán gabonát. A felmérésből kiderült, hogy mit gondol a magyar lakosság az ukrán gabonadömpingről.

MW

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetés résztvevői a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabonafélék – 2023 tavasza óta fennálló – behozatali tilalmát. A brüsszeli testület bejelentését követően Magyarország kormánya – a hazai gazdák és fogyasztók érdekeinek védelme céljából – nemzeti hatáskörben meghosszabbította, illetve egy szélesebb termékkörre terjesztette ki a szóban forgó tilalmat. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a magyar gazdáknak a mezőgazdasági termékeik előállítása során rendkívül szigorú európai uniós előírásoknak kell megfelelniük, amelyek egyúttal biztosítják a magyar gabonafélék kiváló minőségét. 

Ezzel szemben az ukrán termelőknek nem kell figyelembe venniük az uniós szabályokat, így olyan – az emberi egészségre, illetve a környezetre káros – növényvédő szereket is alkalmaznak, amelyek az Európai Unióban már több évtizede tiltólistán szerepelnek, továbbá Ukrajnában a génmódosított növények termesztése is engedélyezett. Másképpen fogalmazva, Ukrajnában a szigorú előírások mellőzésével olcsón előállítható, de kifogásolható minőségű gabonaféléket termesztenek – írja a Magyar Nemzet.

A magyar lakosság nem kér az ellenőrizetlen ukrán gabonadömpingből
Forrás: Századvég

Ennek fényében nem meglepő, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint a magyarok jelentős többsége elutasítja az ukrán gabonadömpinget ösztönző brüsszeli nyomást.

A felmérés rávilágít, hogy a válaszadók csaknem háromnegyede (73 százaléka) ellenzi Brüsszel szándékát, amely az uniós tagállamokat, köztük Magyarországot arra kötelezné, hogy engedje be az ellenőrizetlen minőségű, génmódosított ukrán gabonát.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!