Krimi

2023.06.29. 01:02

Meghalt egy óvodás, amikor ráborult a mászóka, felelős nincs

Egy 6 éves kislány halt meg az óvoda udvarán. Egyelőre senkit sem találtak felelősnek a haláláért. A kislány összetört apja szerint ez elfogadhatatlan.

Forrás: Bors

2019. szeptember 26-án a 6 éves Mercédesz és két másik gyerek egy köteles mászókán játszott a csányi óvoda udvarán, amikor a fából készült játék feldőlt - írja a Bors. 

A balesetben a kislány olyan súlyosan megsérült, hogy hiába próbálták újraéleszteni, nem tudták megmenteni az életét.

A két másik gyerek szerencsésen, könnyebb sérülésekkel megúszta az esést. Később kiderült, hogy a óvoda játékaira rendszeresen érkeztek panaszok és az önkormányzat tervei között volt a felújításuk. Azt is megállapították, hogy

Kiderült: a játék azért dőlt ki, mert a földben lévő fa, teljesen elkorhadt.

Az ügyben először ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, majd később a település jegyzője, a polgármester és az óvoda vezetője is a gyanúsítottak közé került.
 A Bors megtudta: a napokban a jegyző ellen megszüntették az eljárást, mégpedig arra hivatkozva, hogy az óvoda vonatkozásában nem rendelkezett utasítási joggal, ezért a játékok használatának korlátozását sem írhatta elő az óvodai dolgozók számára. Az óvoda az önkormányzat, nem pedig a polgármesteri hivatal fenntartásában és üzemeltetésében áll, márpedig a jegyző az utóbbi vezetője.

Radics Béla, a kis Mercédesz édesapja a határozatba beletörődött, ugyanis saját elmondása szerint nem ártatlan emberek meghurcolását várja, hanem a valódi tettesek börtönbe jutását.

A gyászoló szülők
Forrás: Bors

– Az igazság érdekel. Az én igazságom, és Mercié.

 

Szeretném, ha végre megállapítanák, hogy ki a felelős a tragédiáért, és miért nem fújhatta el a gyertyákat a kislányom a múlt héten a 10. születésnapján

 

– mondta lapnak az apa.

 

Tény, hogy a baleset előtt nyolc évvel, ugyanerről a mászókáról a kötelező ellenőrző vizsgálat során megállapították az ütéscsillapító felület hiányát, illetve jelezték, hogy a játék esési terében betonjárda volt. Ezek miatt balesetveszélyesnek nyilvánították. 

 

A szakértők akkor nem a mászóka lezárását vagy felszámolását, hanem az áthelyezését és a hiány pótlását javasolták. Az óvoda udvarán azonban nem lett volna máshol alkalmas terület az eszköz felállításához. Magát a tragédiát egyébként az okozta, hogy a játék lábazata elkorhadt.

Béla a közelmúltban egyébként elköltözött korábbi házából, az új otthona pedig a temető utcájában található.

 

Rendszeresen látogatom Merci sírját, hiszen örökre a kislányom marad. Érdekes módon a halála után több dologban hiszek, mint azelőtt. Például abban, hogy a lelke itt van velünk. Persze, élnem kell tovább az életemet, hiszen van még hat gyermekem, amiből négy kiskorú. Róluk gondoskodnom kell

 

– osztotta meg velünk érzéseit az édesapa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában