Helyben van a sokszínűség

2018.02.03. 08:40

Kezdetét vette a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat

Ágyúdörrenéssel vette kezdetét az idei Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat Budakeszin, amely Helyben van a sokszínűség mottóval sok száz településen csaknem 1500 programmal várja az érdeklődőket a művelődési házakban február 2. és 4. között.

Budakeszi, 2018. február 2. Hoppál Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelõs államtitkára (k) meggyújtja egy ágyú kanócát a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozat országos megnyitóján Budakeszin 2018. február 2-án. Idén február 2-a és 4-e között már tizenkettedik alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Erkel Ferenc Művelődési Központban rendezett megnyitón fontos társadalmi programnak nevezte a közösséghez, településhez való tartozás erősítését. Mint mondta,

a kulturális lehetőségek bővülése elősegíti, hogy minél inkább közösségekben éljük meg identitásunkat.

Az államtitkár kiemelte: hisznek abban, hogy a kulturális alapellátással mindenkit meg tudnak szólítani.

Hozzátette: nem véletlen, hogy Budakeszi az egyik kiemelt helyszíne a rendezvénynek, az itteni aktív közösségek példát tudnak mutatni más települések számára is, hogy mit jelent a mindennapi kultúra megélése, létrehozása.

Magyarország egyre erősödik kulturális közösségeiben, amelynek köszönhetően a társadalom is erősödik – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy 2017-ben 63 és fél millió ember látogatta országszerte a művelődési házakat.

Hoppál Péter a rendezvény mottójára utalva úgy fogalmazott: csak el kell menni a legközelebbi művelődési házba, és máris aktív létrehozóivá válunk a közösségi kultúrának.

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere köszöntőjében a magyar kultúra fontos építőköveinek nevezte a kulturális intézményeket. Mint mondta, szerepük kulcsfontosságú a kulturális értékek létrehozásában, a lakosság felé közvetítésében.

A Budakeszin zajló országos megnyitón az 1848-49-es szabadságharc egyik csatajelenetét adták elő katonai hagyományőrző egyesületek. Az összecsapás végén Novák Péter, a rendezvény védnöke az ágyú elsütésével indította útjára a 12. Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozatot. A megnyitót követően Budakeszin egyebek mellett ételkóstolás, a város művészeti csoportjainak bemutatója és a The Old Show zenekar fellépése várja a közönséget.

Az országos programsorozat eseményeiről a http://www.kulturhazak.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A rendezvények között egyebek mellett hagyományos farsangi programok, táncelőadások, koncertek, műhelyfoglalkozások is szerepelnek.

Borítókép: Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára (k) meggyújtja egy ágyú kanócát a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozat országos megnyitóján Budakeszin 2018. február 2-án.

MTI Fotó / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában