Celebfigyelő

2024.02.14. 16:00

Barabás Évi összebarátkozott a busókkal

Barabás Évi, az RTL Klub műsorvezetője Duna menti töltésen találkozott a busókkal, amikor tiszteletét tette a február nyolcadikától tizenharmadikáig tartó Mohácsi Busójáráson. Összebarátkozott velük, megtudta, hogy sok családban apáról fiúra öröklődnek a maszkok, maskarák.

Brunner Mónika

Barabás Évi összebarátkozott a busókkal

Fotó: Peter Mosoni

Barabás Évi Facebook oldalán tette közzé fotósorozatát, amelyen jól látszik, hogy körbeveszik a busók. Azt írja, hogy a busójárás (horvátul: pohod bušara) a mohácsiak hagyományos tavaszváró, téltemető farsangi népszokása. Ezt a szokást a sokácok poklade néven is nevezik, amely a ’karnevál’ szó horvát megfelelője. A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az Unesco szellemi örökség listáján.

Duna menti töltésen találkozott a busókkal 

Barabás Évi így ír a busójáráson szerzett élményeiről: 

– Már annyira vártam a tavaszt, hogy elébe mentem. Csakhogy Mohácson a hagyományos karneváli hangulatban zajló busójárás miatt jó sok elterelés volt. Így felkeveredtem a dunamenti töltésre. A Tülkös csapat éppen itt készült elűzni a telet, és bizony az én autóm – érthető módon – pont nagyon megtetszett nekik – írta Barabás Évi, hozzátéve, így történt, hogy minden busó-szelidítő diplomáciai érzékét be kellett vetnie, hogy végül ne az autójával űzzék ki a hideget, meg a rossz szellemeket, meg a törököt Mohácsról.

Apáról fiúra öröklődnek a maszkok, maskarák 

Évi így folytatta: 

– Összebarátkoztunk, és megtudtam, hogy az én busóim annyira várják évről-évre ezt a néhány napos, hatalmas forgatagot, hogy szabadságot is kivesznek erre az időre. Sok családban apáról fiúra öröklődnek a faragott maszkok, maskarák, több ezren élik át ilyenkor jelmez mögé bújva az alakoskodás és színjáték ősi erejét, misztériumát.

Mohács turisztikai szálláshelyei 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette, hogy a Mohácsi Busójárás hazánk legismertebb télűző karneválja, ahol több száz maskarás búcsúztatja a telet. Az eseményre minden évben több tízezer turista érkezik, az ünnepségsorozat forgalomnövelő hatását jól jelzi, hogy 2023 februárjában a Mohácson töltött vendégéjszakák száma a májusi–júniusi értékekkel vetekedett. A turisták összesen ezerhatszáznyolcvankilenc vendégéjszakát töltöttek Mohács turisztikai szálláshelyein 2023-ban a busójárás hónapjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!