kálvária

2018.03.30. 18:30

Keresztút: Szekszárdon és Tolnán is végigjárták

Balázs László, Wessely Gábor, borítókép: Makovics Kornél

Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Szekszárdon hagyomány, hogy a húsvétot megelőző nagyböjt péntekén a katolikus hívek felidézik Jézus Krisztus keresztútjának történéseit. Ez eredetileg az az útvonal Jeruzsálemben, amelyet a megváltó végigjárt a kereszttel a Golgotáig. Ezt nevezik Via Dolorosának. A 14 stációs forma Európa-szerte a XVIII. században terjedt el. A menetet Petkó Tamás plébános vezette a Béla király téri templomban.

A tolnai hívek pedig a helyi kápolnánál gyűltek össze ma délután – amellett vannak a stációk –, és Ravasz Csaba plébános vezetésével, Rózsa László diakónus és Ágoston Imre kántor közreműködésével végezték a keresztúti ájtatosságot. Minden állomásnál más és másvalaki idézte fel a szenvedéstörténet aktuális epizódját. Önmagukért, családtagjaikért, szenvedő, beteg embertársaikért imádkoztak.

Tolnaiak a keresztúton, Ravasz Csaba plébános vezetésével Fotó: Wessely Gábor

A tolnai kálvária egyébként 1873. augusztus 15-re, Nagyboldogasszony napjára, a templom fennállásának százéves évfordulójára készült el. Megépítését az a Pécsy József szorgalmazta, aki ötven éven keresztül volt a település plébánosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában