kaktuszok

2018.03.05. 19:10

A mínusz húsz fokot is kibírják

Laszlovszky Imrének több mint száz kaktusz fajtából van vagy ezer cseréppel, a legnagyobb példányok 40-50 évesek.

Wessely Gábor

Több, mint tízfajta áttelelő kaktusza van Laszlovszky Imrének. Összesen meg több mint száz fajtából vagy ezer cseréppel. A legnagyobbak 40-50 évesek. Merthogy a 86 esztendős mözsi agrármérnök már a hatvanas évek óta foglalkozik velük. Tegyük hozzá: kora miatt már leépíti az állományt. Régebben a legnagyobb gyűjtők közé tartozott az országban. A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Szövetségének magelosztója volt.

Ma már leépíti állományát a 86 esztendős mözsi agrármérnök A szerző felvétele

Tapasztalatai szerint akkor teszünk jót a kaktusznak, ha az eredeti élőhelyén szokásos körülményeket biztosítunk neki. Vagyis nyáron meleget, télen hűvös, csapadékmentes helyet. A fűtött szobát nem szereti. Októbertől márciusig öntözni se kell.

A télállók Laszlovszky úr fűtetlen üvegházában vannak. De ha kitenné őket az udvarra, ott is kibírnák, akár a mínusz húsz fokot is. Egyesek arról beszélnek, hogy a globális felmelegedés miatt egyre több kaktusz lesz télálló. (Mert nincsenek kemény telek.) Ezt a mözsi gyűjtő cáfolja. Egy-két fokos klímaváltozás ennél a növénynél nem játszik szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában