allergia

2018.04.06. 11:30

Nem játék ez, és a család életét is igen megnehezíti

Egyre több az ételallergiás, illetve glutén- vagy laktózérzékeny gyermek Tolnában is. A szakember elmondta, az egyetlen megoldás, ha a gyermek étkezéséből minden panaszt okozó élelmiszer elmarad. Ez talán egyszerűnek hangzik, ám a családok életét rettentően megnehezíti.

Mácz Katalin, fotó: Makovics Kornél

Az érintett szülők beszámolói szerint ételallergiás, glutén-, vagy laktózérzékeny gyermek esetén sokkal körültekintőbben kell szervezni a családi étkezést, például az alapanyagok megválasztását, az eszközök tisztán tartását. A nyaralásból is elveszhet a spontaneitás, hiszen nem lehet csak úgy bekapni egy lángost vagy pizzát a strandon, hanem előre csomagolni kell megfelelő ételt. Egy anyuka arról számolt be, hogy a lányát meghívták egy születésnapi partira, de amikor a vendéglátó megtudta, mennyi mindent nem ehet a kislány, azt kérte, hogy inkább ne jöjjön el, mert ő nem mer felelősséget vállalni azért, ha esetleg olyasmit eszik meg a gyerek, amit nem lehetne.

Egy apuka pedig arról panaszkodott, sokan gyakran úgy tekintenek a gluténérzékenységre, mintha ez egy választott dolog lenne, mint a vegetarianizmus. Dr. Omacht Erika gyermek gasztroenterológus arra hívta fel a figyelmet, hogy ez határozottan nem igaz. Majd elmondta, az ételallergia leggyakoribb fajtája, a tejfehérje-érzékenység már csecsemőkorban jelentkezik, de az esetek hatvan százalékában hároméves korára kinövi a csemete. A hozzátáplálást követően pedig többnyire a tojás, az eper, a mogyoró okoz panaszokat. A tünetek változatosak lehetnek, csalánkiütés, ekcéma, hasmenés, de önmagukban nem feltétlenül utalnak allergiára. Első lépésben a gyermekorvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén elküldi őt a megfelelő szakrendelésre.

Sokan összekeverik az ételallergiát a laktóz- vagy gluténérzékenységgel. A laktózérzékenységet az okozza, hogy a gyermek egy meglévő enzimkészlettel születik, és amikor ez a készlet elfogy, jelentkeznek a tünetek, ezért általában öt–tíz éves korban alakul ki. A puffadt has, a túlzott gázképződés és a hasmenés intő jel lehet. Bár a laktózérzékenyek esetében van lehetőség az eseti enzimpótlásra, dr. Omacht Erika azt hangsúlyozta, az ételallergia és az intolerancia esetében is kiemelten fontos, hogy a panaszokat okozó élelmiszert teljesen elhagyják az étkezésből. Ételallergia esetén ugyanis egy egészen kis adag is okozhat ijesztő tüneteket, szélsőséges esetben akár halált is. A laktóz- és a genetikai alapú gluténérzékenység pedig idővel a bélnyálkahártya károsodásához vezet. Sőt utóbbi esetben súlyos vashiány alakulhat ki, illetve a gyerek testi és szellemi fejlődése is visszamaradhat. A szakember arra hívta fel a figyelmet, sem az ételallergia, sem az intolerancia nem játék. Arról is beszélt, hogy tapasztalatai szerint, ha a gyermek étkezése során többféle alapanyagot is kerülni kell, az már a közétkeztetésben is nehézséget okoz. Ilyenkor gyakran kénytelen a csemete óvodai, iskolai étkezését is otthonról csomagolt ételekkel megoldani a család. Az éttermekkel kapcsolatban is óvatosságra int, hiszen bár feltüntetik az étlapon az összetevőket, egyes esetekben egész kis mennyiség is komoly tüneteket okozhat. Ennek elkerülése érdekében külön-külön edényeket, eszközöket, mosogatót kellene használnia a vendéglátóhelynek a gluténérzékenyek, a laktózérzékenyek, a tojás-, a dióallergiások stb. esetében is. Ez pedig a legtöbb helyen kivitelezhetetlen.

Közétkeztetés

Az utóbbi időben folyamatosan nő a közétkeztetésben a speciális táplálkozási igénnyel rendelkezők száma. A rendelet 14 allergén összetevőt nevez meg, köztük a tejtermékeket, tojást, szóját, glutént, dióféléket, földimogyorót, szezámmagot, amelyekre vonatkozó diétás étkezést minden oktatási intézményben be kell tartani. Enyedi Csaba, a szekszárdi intézményekben a közétkeztetést ellátó Hungast kommunikációs igazgatója elmondta, ezen felül további igényeknek is igyekeznek eleget tenni. A szülőknek ezért nem kell többet fizetnie, a pluszköltséget az állam és a közétkeztetést végző cég vállalja át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában