elemzés

2018.04.30. 17:00

Szekszárd idén is bekerült a tíz legélhetőbb vidéki város közé

A megyeszékhely olyan vidéki nagyvárosok között szerepel a TOP 10-ben az Otthon Centrum elemzése szerint, mint Eger, Veszprém és Tata.

MTI/TEOL, fotó: Makovics Kornél

Harmadszor készítette el az Otthon Centrum a húszezernél népesebb városokat, azok életminőség szempontjából lényeges mutatóit áttekintető elemzését – közölte az MTI.

A legélhetőbb vidéki városok sorában az élen Eger, Veszprém és Tata áll, de az összesített lista első tíz helyezettje közé idén is bekerült Szekszárd.

Ez azért is érdekes, mert a nagyobb régióközpontok, mint Debrecen, Szeged vagy Pécs a középmezőnyben szerepelnek, mivel bár megfelelő az intézményi ellátottság, de az ott lakóknak a munkába járás több idejét viszi el. A megyei jogú városok többsége szintén a középmezőnyben helyezkedik el.

Az Otthon Centrum kitért arra is, hogy az életminőségi mutatók komoly hatással vannak az ingatlanárakra. Viszont vannak olyan kisebb városok, amelyeknek árai az életminőségük alapján mért érték alatt maradnak. Dunaújváros, Gyöngyös vagy Tata például a hasonló méretű városokhoz képest kedvezőbb körülményeket biztosít lakóinak, ennek ellenére az itt található lakások olcsóbbak ahhoz képest, amit az életminőség mutató alapján várni lehetne. Az elemzés szerint Salgótarján és Kazincbarcika lakáspiaci megítélése jóval rosszabb, mint a foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi ellátás mutatói alapján várható lenne. Ez a jelenség a fővárostól távolodva egyre jelentősebben érvényesül.

A fővárosban a központi részek vezetnek

Budapesten az I. és az V. kerületben a legjobb lakni az elemzés szerint. A két vezető budapesti városrész mellett jó helyezést ért el a VI., VII., IX., valamint a II. és XII. kerület is. A rangsor végén a külső kerületek találhatók, ezek a XV., XIX. és a budai XXII. kerület kivételével nem olyan erős költözési célpontok, mint a közelben lévő agglomerációs települések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában