Péntek tizenharmadika

2018.07.13. 11:30

Kinek gonosz, kinek pedig szerencsenap

A péntek a gonosz, a hóhérok napja. A tizenhármas szám pedig az utolsó vacsora óta tragédiát hordoz. A péntek tizenharmadikától való rettegésnek számos eredete van.

Mácz Katalin, fotó: Mártonfai Dénes

Háromféle hozzáállás tapasztalható a péntek tizenharmadikához. Az egyik szerint jobb, ha el sem hagyjuk a házat, és semmi fontos dologba nem kezdünk, mert úgyis balul végződik. Vannak, akik kifejezetten szerencsenapként gondolnak rá, és akkor is vásárolnak lottószelvényt, ha egyébként nem kedvelik a szerencsejátékot.

A harmadik csoport a közömböseké. Szerintük ez a nap ugyanolyan, mint a többi. Így vélekedett Klára is, egészen addig, amíg az egyik péntek tizenharmadika nem torkollott szerencsétlenségek sorozatába. Az ország másik felébe szeretett volna utazni, azonban Szekszárdot elhagyva néhány kilométer után lerobbant az autója. Kisebb pánik után sikerült megszervezni a jármű szervizbe vontatását. Kimerülten hazaindult, majd az ajtóban állva azzal szembesült, hogy nem találja a lakáskulcsot. Halványan derengett neki, hogy induláskor az autó tetejére tette, így vélhetően menet közben elhagyta. Végül lakatost is hívnia kellett.

A személyes tapasztalat mellett vallási és történelmi okai is vannak annak, hogy félünk a péntek tizenharmadikától. A Well PR ügynökség gyűjtése alapján a tizenhármas számtól való rettegés az ókorra vezethető vissza. Az egyik legfontosabb bibliai jelenetben, a Jézus elfogatását megelőző utolsó vacsorán is tizenhárman ültek az asztalnál, köztük az áruló Júdás. A pénteki naptól való félelem is visszavezethető vallási alapokra, ekkor feszítették keresztre Jézust. Az egyik legismertebb történelmi ok pedig IV. Fülöp francia királyhoz köthető, aki 1307. október 13-án, pénteken több száz lovagot tartóztatott le eretnekség vádjával.

Van tudományos megközelítés is. 1960-ban a Science magazin közölt egy tanulmányt arról, hogy a népességnövekedés 2026. november 13-án, pénteken elér egy kritikus pontot, amely elhozza majd a végítéletet. Ha a jövendölés mégsem valósulna meg, a NASA szerint 2029. április 13-án, pénteken egy meteor hozza el az utolsó órát. A gondola.hu pedig azt írja: a péntek – a néphit szerint – a gonosz napja, vagyis nem alkalmas házasságra, új házba költözésre, új állás vállalására, nagy utazásra. Ráadásul a XIX. századig rendszerint ezen a napon hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

Csibi Ferenc: – Nem változtatok semmin. Nekem a péntek tizenharmadika pont olyan nap, mint a többi. Egyébként sem vagyok babonás semmilyen téren. Az sem zavar, ha átmegy előttem a fekete macska, és nem fogom meg a gombom, ha kéményseprőt látok. Ezt a napot ugyanúgy töltöm, mint bármelyik másikat, dolgozom, ahogy sokan mások is.

Blesz Márk: – Sem a családomban, sem a baráti körömben nincs olyan, aki tartana péntek tizenharmadikától, ahogy nekem sem jelent semmit. Nem zavarna, ha mások babonából ilyenkor másként viselkednének, de úgy tapasztalom, hogy ennek a napnak nincs olyan nagy jelentősége a környezetemben. Reggel ugyanúgy dolgozni indulok, mint bármelyik munkanapon.

Hajdu Rebeka: – Egyfajta családi hagyományként néhány babonának nevezhető dolgot betartok, például nem megyek át létra alatt, ha valamit otthon hagyok, a küszöbön háromszor megfordulok. El is felejtettem, hogy most a tizenharmadika péntekre esik. Ennek nem tulajdonítok nagy jelentőséget, az éjszakás műszak után amúgy is alvással töltöm a nap nagy részét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában