csillagászat

2018.07.26. 19:10

Látványos holdfogyatkozásban gyönyörködhetünk pénteken

Wessely Gábor/TEOL

Fotó: Shutterstock

Július 27-én, azaz holnap teljes holdfogyatkozás lesz. Dömény Gábor szekszárdi csillagász nemrég arról számolt be a Tolnai Népújságnak, hogy a folyamat, amely során a Föld árnyéka a Holdra esik, 20.30-kor indul és éjfélig tart. Teljes fogyatkozás 21.30-tól 23.10-ig lesz látható. Ez annyit jelent, hogy a fényszóródás, a fényelhajlás miatt sejtelmes, vöröses színben jelenik meg majd a holdkorong.

Hozzátette, részleges vagy teljes holdfogyatkozás viszonylag gyakran, szinte minden évben van. Az idei különlegessége, hogy Magyarországról nézve, rendkívül látványos, hosszan tartó, az éjszaka első felében lezajló jelenség lesz. Azt viszont tudni kell, hogy viszonylag alacsonyan, nem sokkal a horizont fölött megy majd végbe, úgyhogy, ha domb vagy emeletes ház takarja a kérdéses égboltrészt, nem élvezhetjük a látványt. Persze akkor sem, ha felhős lesz az égbolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában