Angyal Réka

2018.08.08. 14:00

Három versenyről is aranyérmet hozott

Ha létezne időutazás, Angyal Réka meg sem állna az ezerhétszázas évek közepéig. Bécs városát keresné fel, és korhű ruhában bálozna Mária Terézia császárnő palotájában. Mindebből ki lehet találni, hogy a romantikus lelkületű szekszárdi diák vonzódik a történelem és a német nyelv iránt.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

Angyal Réka történelem tantárgyból országos bajnok. A Garay János Gimnázium 10. osztályos tanulója tavaly, még általános iskolásként megnyerte saját kategóriájában a 7–8. osztályosok országos történelemversenyét. Nem afféle egy alkalomra szóló fellángolás repítette őt a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Ugyanis idén, immár középiskolásként a Savaria országos versenyen megismételte a bravúrt.

– Édesanyám is kedveli a történelmet, gyermekkoromban hallottam tőle Arthur királyról, a Vasálarcosról és még folytathatnám a sort – idézte fel az indíttatás képeit Réka. – Mindezek már akkor megragadták a képzeletemet. Ezt a vonzalmat erősítette tovább Illésné Gesztesi Piroska, aki a Dienes Valéria Általános Iskolában volt a történelemtanárom. Érdekes, hogy a Garay János Gimnáziumban testvére, dr. Gesztesi Enikő tanítja nekem ugyanezt a tantárgyat.

Fotó: Beküldött fotó

Réka elmondta, hogy nagyon jól érzi magát a középiskolában, több okból is. – Nekünk van az egész gimnáziumban az egyik legjobb osztályunk, nagyon jól összekovácsolódtunk! Egyébként a dédpapám is itt tanult és érettségizett.

Erre nézve íme, egy kis családtörténelem, ami egyrészt nem nélkülözi a regényes vonásokat, másrészt látványosan mutatja azt a színes kulturális hátteret, mely a megye értékes öröksége. Nos, az említett, egyébként kiváló, városszerte köztiszteletnek örvendő dédapa német származású volt, eredetileg a Teufel nevet viselte. Ez magyarul azt jelenti: Ördög. Teltek-múltak az évtizedek, s mikor Réka megszületett, már Angyal lett, az apai ág révén.

Visszatérve a Savaria versenyre: bármennyire is meglepő, Réka nem erőltette volna, hogy úgymond a történelem megismételje önmagát. – Miután tavaly nyertem, arra gondoltam, hogy a Savariát idén kihagyom, és másra, például a németre összpontosítok. Dr. Gesztesi Enikő tanárnő a lelkemre beszélt, és meggyőzött. Mint bebizonyosodott, igaza lett. Ezek után már csak az a kérdés, hogy jövő ilyenkorra meglesz-e a szó szerint történelmi mesterhármas. Réka kellő óvatossággal válaszolt: majd meglátja, hogy mennyire lesz rá ideje és energiája. Merthogy közben a szekszárdi gimnazista a Glasperlenspiel című, német nyelvi, kultúrtörténeti és országismereti versenyen is megmutatta oroszlánkörmeit. Ezt az átfogó tudáspróbát visszatérően a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium szervezi. Ez alkalommal, azaz idén tavasszal Rheinland-Pfalz tartomány volt az országos döntő témaköre.

– Sikerült megnyernem – közölte Réka a lényére jellemző szerénységgel. Hozzátette, hogy bár még sohasem járt Németország ezen részén, ettől függetlenül a felkészüléskor, Tóth Lászlóné német nyelvi tanár segítségével olyan tudásanyagot gyűjtött, mellyel akár idegenvezető is lehetne Rajna-Pfalzban.

Az eredmények köteleznek: Angyal Réka idővel a történelem és német tantárgyakból kívánja megmérettetni magát az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen. S, hogy vajon mi lesz érettségi után?

– Nagy álmom, hogy kedvenc városomban, Bécsben tanuljak, az ottani egyetemen. Az Universität Wien 1365. március 12-én nyílt meg. Jómagam ugyancsak március 12-én születtem – kapunk egy röpke történelmi párhuzamot.

Réka egyébként a Nyitott Világ Alapítványnak köszönhetően idén nyáron belekóstolhatott Bécsbe, szüleivel pedig egy ugyancsak történelmi légkörű helyszínen, Budvában nyaralt. De ne gondoljuk, hogy vakációja csak a pihenésről szól.

– Domboriban, egy vendéglátó helyen dolgozom, mosogatok, zöldségféléket tisztítok és vágok össze – engedett bepillantást lelkesen végzett diákmunkájába. – Gyűjtök egy kis zsebpénzt... Meg tapasztalatokat is az életről.

Jó dolgozni a sokoldalú diákkal

– Miután Réka az átlagosnál jóval nagyobb érdeklődést, elkötelezettséget mutat a német és történelem tantárgyak iránt, fontosnak tartottam a vele való intenzív foglalkozást, mielőbbi felkészítését – közölte dr. Gesztesi Enikő. – Meg is nyerte gimnazistaként a Savaria versenyt. Később, 11. osztályosként immár az OKTV-n is bizonyíthat. Egy ott elért jó helyezés, amire minden esélye megvan, megnyitja előtte a jobb egyetemek kapuit is. Réka sokoldalú, a történelem és német mellett az irodalmi alkotások, például meseírás terén is figyelemre méltó eredményeket mutathat fel. Könnyen és gördülékenyen fogalmaz, logikusan gondolkodik, tanáraként elmondhatom, hogy jó vele együtt dolgozni. Egyébként a Garay Gimnáziumból összesen négyen, ezen belül a humán csoportból hárman jutottak be a Savariára. Mindannyiukra nagyon büszke vagyok!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában