gasztronómia

2018.09.08. 17:30

Kelendő volt a birkapörkölt az Ízek Utcájában

Új csapat képviselte idén Bogyiszlót Budapesten, a sokakat vonzó gasztronómiai eseményen.

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

Sikert aratott a bogyiszlói birkapörkölt Budapesten, a Magyar Ízek Utcája gasztronómia eseményen. Idén új csapat képviselte a falut, és főzte, kínálta a pörköltet a szép számú érdeklődőnek.

A rendezvényt az augusztus huszadikai hosszú hétvégén rendezték, így három napon át volt lehetőség a kóstolásra, és amint az a csapattagok beszámolójából kiderült, volt, aki többször is sorban állt a birkapörköltért. Sőt, olyan idős néni is felkereste a standjukat, aki ételhordóval érkezett, mondván, ágyhoz kötött férjének szeretne vinni az ízletes étekből. A bogyiszlóiak tizenhárom birkából, 362 kilogramm húst főztek meg a program ideje alatt, és mintegy ezer adag fogyott el a falu jellegzetes ételéből a három nap során.

A csapatot Bálint Gábor, Földesi Éva, Lénárt Sándor, Fogol István és Bús Amália alkotta. Utóbbi csapattag a Bács-Kiskun megyei Ágasegyházáról nemrégiben költözött Bogyiszlóra a párja, Fogol István révén.

A fiatal nő elmondta, hogy az édesanyjának köszönhetően már gyermekkora óta ismerte, kedvelte a hímzést. Később évekig tanulta a különböző tájegységek mintáit a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény hímző szakkörében.

Bogyiszlón aztán Hajdú Józsefné, a Népművészet Mesterének segítségével a bogyiszlói mintakincset is megismerte. Első munkái, egy plisszírozott szoknya, egy röpike, egy selyem kötény és egy integető kendő, egy babára készültek.

A különböző tájegységek mintáit bemutató munkáit a bogyiszlói polgármesteri hivatal kiállításán is láthatták már az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában